Изненадваща рокада на върха. КЗП с нов началник

Изненадваща рокада на върха. КЗП с нов началник | StandartNews.com

Изненадваща рокада в изпълнителната власт. 

Мария Филипова, която във вторник хвърли оставка като зам.-шеф на Комисията за финансов надзор, оглави Комисията за защита на потребителите. Това реши днес кабинетът "Главчев".

Филипова бе шеф на Държавната комисия по хазарт от февруари 2018 г., след като тогавашният финансов министър Владислав Горанов уволни предшественика й Огнемир Митев. 

Името й нашумя покрай разследванията на бизнесмена Васил Божков, когато стана ясно, че той дълги години работил добре с Митев и му плащал по 10 хиляди лева месечно за покровителстване на хазартния му бизнес. След уволнението на Митев, Божков опитал да продължи работа с наследничката му Мария Филипова, но тя не му вдигала телефона.

Тогава Божков я посетил в кабинета й. От доказателствата по делото срещу Божков, изчетени в съдебната зала от съдия Христинка Колева, става ясно, че Божков започнал да я опипва и целува и опитал да я изнасили. 


Правителството прие Решение за определяне на нов състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени.

Относно работата на действащото към момента ръководство на КЗП в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са постъпили общо 132 бр. сигнали, насочени срещу дейността му. При извършените проверки от страна на Инспектората на МИИ е установено, че в голямата си част, описаните твърдения в сигналите срещу КЗП отговарят на действителността. 

Установените от инспектората нарушения най-често се отнасят до неспазване на законоустановени срокове посочени в Закона за защита на потребителите, неизвършване на проверка по всички проблеми и въпроси повдигнати от потребителите в подадените от тях жалби. 

Системно неработеща електронна система/електронен портал за подаване на жалби, което е препятствало подаването на жалби и сигнали от потребители. Установени са още нарушения, допуснати при осигуряване на кадровата обезпеченост на КЗП, в т.ч. назначаване на служители и прекратяване на служебни и трудови правоотношения (в нарушение на трудовото законодателство). 

Неправомерно сключени граждански договори, които представляват скрити трудови договори. Забавяне на изпълнението на дейности по приключване на административнонаказателно производство с произнасяне на административнонаказващия орган и допуснати процесуални нарушения при осъществяване на производствата. Липса на регламентация с вътрешни правила на осъществяването на контрола за нелоялни търговски практики и др.

Всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите.

Новото ръководство на Комисията за защита на потребителите е в състав: Мария Асенова Филипова – председател; Александър Ленков Колячев – член; Цветислава Захариева Лакова – член.

Мария Филипова е магистър от Университета за национално и световно стопанство, специалност "Право" с множество следдипломни квалификации и специализации в областта на банковото дело и финансите. Тя е с над 10 годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правосъдието, както и в дирекция „Правна" на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен контрол и др. Била е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност" и председател на Държавна комисия по хазарта.

Цветислава Лакова е юрист с дългогодишен опит в областта на търговското право, право на индустриалната собственост, защита на авторски и сродни права и граждански процес.

Александър Колячев е икономист с повече от 10 годишен опит в пазарните проучвания, пазарното поведение на субектите, сливания и придобивания, секторни анализи и антитръстови случаи, както в конкурентни, така и в регулирани икономически сектори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай