Изненадата на 12 май - малките партии

Проф. Мирчев: 5-7% от хората отказват на анкетьорите от страх

Изненадата на 12 май - малките партии | StandartNews.com

Кърджали. Изненадата на предстоящите парламентарни избори на 12 май може да дойде от малките партии. Те в момента се подценяват. Такъв коментар направи в Кърджали проф. Михаил Мирчев, председател на Българската социологическа асоциация.

На тази кампания е много важно кой какво обещава, кой с какъв език говори на избирателите, подчерта социологът.

С наближаването на изборите зачестяват некоректни социологически сондажи, много организации се опитват да спекулират с нашита професия, посочи професорът.

Той подчерта, че сондаж и изследване са две различни неща. "В България има 10 агенции, останалите са ментета. Затова настояваме за Регистър на агенциите. При публикуване на определени данни голяма е отговорността и на медията. И първият въпрос, който тя трябва да се пита преди публикуване им, е дали те са „претеглени", уточни проф. Мирчев. Той обясни също, че много сайтове също правят свои собствени анкети и ги обявяват за представителни, но това също не трябва да се приема сериозно, защото не отговарят на задължителните европейски стандарти за правене на социологически изследвания.

Социологът обясни, че от негови и на колегите му наблюдения става ясно, че 5-7 на сто от хората отказват на анкетьорите от страх, други 15-20 % се съгласяват, но с много условности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай