Изненада! Пращат в Украйна стара техника, но не на армията

Приблизителната бройка ще бъде около 100, предимно БТР-и, съобщи Ивайло Мирчев

Изненада! Пращат в Украйна стара техника, но не на армията | StandartNews.com

"Продължаваме промяната-Демократична България" съобщават за тяхна инициатива да бъдат предоставени бронирани машини на Украйна от складовете на МВР, без да се засягат резервите на армията.

"Това го предлагаме като проект на решение на парламента. Приблизителната бройка ще бъде около 100, предимно БТР-и“, разкри в интервю за бТВ депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на вътрешните работи и на отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, Бойко Борисов и други лидери.

Става въпрос за бронирани машини, които са били във вътрешни войски по времето на Възродителния процес в България, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни, обясни Мирчев.

„Украинците са доказали, че могат да правят всичко, с това което получат“, допълни той.

По думите му с тази идея по никакъв начин ням да бъде нарушена боеспособността на армията ни.

„Нашата цел ще бъде, след като изпратим тези около 100 бронирани машини, да получим американска помощ, за да засилим нашите отбранителни способности. Надяваме се това предложение още да важи, то е било валидно към декември 2022. Предстоят разговори. Служебното правителство на Радев тогава е пропуснало шанса да направи подобна сделка, става въпрос за 200 милиона долара, с които президентът Радев, който иначе е много загрижен за армията, можеше много сериозно да засили отбранителните ни способности“, допълни Ивайло Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай