Изненада от Тагарев! Каза какви извънредни мерки се взимат у нас

Нито НАТО, нито България планират да вземат страна в конфликта в Близкия изток

Изненада от Тагарев! Каза какви извънредни мерки се взимат у нас | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Страната ни е засилила бдителността си по отношения на риска от терористични атаки заради конфликта между „Хамас” и Израел. Това заяви пред Нова телевизия министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Към момента няма такива индикации в нашата страна”, подчерта той.

По думите на военния министър нито НАТО, нито България планират да вземат страна в конфликта в Близкия изток.

Тагарев отново открои действията на Русия като най-голям риск за страната ни и Евро-атлантическия регион. Той не скри, че Киев отново е поискал помощ от София.

„Нашите възможности от тази гледна точка са ограничени. Търсим варианти. Основно нашата помощ е с боеприпаси – в по-малка степен това, което е налично в складовете на армията, и в по-голяма – това, което произвежда индустрията ни”, посочи военният министър.

Тодор Тагарев заяви, че страната ни няма нови системи за противовъздушна отбрана, които да предостави на Украйна, но, ако се отдаде възможност, би помогнала със старите си.

Операцията по прочистване на Черно море от мини, която България готви съвместно с Турция и Румъния от два месеца, цели сигурността на търговското корабоплаване, изясни министърът. Но присъствието на кораби на военноморските сили от трите стани ще има и друг ефект, посочи той - ще покажем по този начин на Русия, че не е желателно да изпраща свои кораби в зоната на операцията. И очаквал, ако тя има такива в наши води, окончателно да ги изтегли.

Не участвам в преговорите, но убеждаваме нашите съюзници, че сме готови да влезем в Шенген през декември. Изпълнили сме всички условия и трябва да бъдем допуснати, работим именно с тази цел, коментира още Тагарев.

Влизането в Шенген не е свързано с равнището на натиск и как се справяме, но при по-голям натиск, естествено, справянето е по трудно. То е свързано по принцип с готовността на страната да действа в такива ситуации и ние такава готовност имаме. Така че ако повлияе, то ще е положително, защото наистина сме готови да защитим своите граници. Не бих казал, че мигрантският натиск бележи някакъв връх през последните месеци, обичайно беше това, което видяхме за летния сезон, каза още военният министър. Със застудяването той очаква спад на мигрантския поток.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай