Сряда,

Изненада от ГЕРБ! Стана ясна ролята на Мария Габриел в правителството

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС, архив -
7813
Изненада от ГЕРБ! Стана ясна ролята на Мария Габриел в правителството
A
A
A

Няма разправии за министерски постове, нищо няма да помрачи нововъзникналото разбирателство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" за ротационно правителство, съобщава "24 часа".

Неназовани източници на изданието от Брюксел и София твърдят, че моделът на правителство вече е изяснен. Единственият човек, на когото ГЕРБ ще разчита в кабинета, ще е Мария Габриел. Всички останали министри по всяка вероятност ще бъдат от "Продължаваме промяната", но не и от "Демократична България".

Този миролюбив модел бил съгласуван между Брюксел и София в две посоки. Първата е Кирил Петков и Асен Василев да приемат Габриел като втори човек след премиера Николай Денков в кабинета. Тя ще е министър на външните работи и вицепремиер докато акад. Денков заема поста на министър-председател в първите девет месеца. А Бойко Борисов от своя страна се е съгласил да поеме без възражения министрите на „Промяната“.

До снощи бе ясно, че "Демократична България" няма да дадат свои хора за министри, но няма да са и против състава на евентуалния кабинет на академика.

Румен Радев обмисля да връчи втория мандат в ръцете на Денков до петък, което означава, че на важната дата 2 юни той ще се върне в президентството с проект на правителство.

Единствените детайли, които очевидно ще се уточняват през тази седмица, ще са не между ГЕРБ и ПП, а между ПП и ДБ – експерти или политици ще са министрите на Денков. И дали само Денков и Габриел ще са ярко оцветените в тази компания, която ще управлява България до края на февруари.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com