Изненада! Харалан Александров каза кой променя България

Антропологът с коментар за ситуацията в страната

Изненада! Харалан Александров каза кой променя България | StandartNews.com

Топ политолог даде своята тревожна оценка за политическата ситуация у нас.

Видимо е, че не можем да разчитаме за всичко вече на Европейския съюз, налага се да се вземем в ръце и да започнем да си подреждаме обществото. До към момента по-скоро тенденциите са към по-голям безпорядък отколкото към по-голям порядък. Това коментира в "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социалният антрополог Харалан Александров.

"България много се нуждае от обединена левица в тази разпокъсана и драматична ситуация. Това, което най-общо може да се каже, е, че нарасна сложността и непредсказуемостта. Оттук нататък този процес ми се струва много трудно управляем. Драматичните трансформации, които започнаха в София, вече се пренесоха и вероятно тази вълна ще е продължи, може би ще отшуми и ще стигне до периферията, но вече в София започва следващата вълна. Тя се надига, тя определено няма да бъде либерална. И това е голямата изненада лично за мен. Аз смятах, че има 2 основни фактора, така да се каже статукво-промяна, които се борят за надмощие.

Оказа се, че промяната има много лица. "Продължаваме промяната" доста самонадеяно се кръсти така. Но промяната изскача най-неочаквано, от най-различни места, включително и от Пловдив, и от Плевен - в големите градове е ГЕРБ. Така че процесите са много противоречиви, доста трудно мога да бъдат организирани в просто обяснение и се ще наложите от тук насетне да мислим сложно, тъй като сложността в света нараства и тя е и около нас", коментира Александров ситуацията след изборите.

Експертът отбеляза, че съвсем сигурно е, че когато няма мастър план, както и политически и административен ресурс да бъдат удържани тези процеси на разпад и на дезинтеграция, те ще продължат да нарастват: "Диспропорциите в национален план вътре ще се увеличават, ще нарастват и диспропорциите в социален план вътре в общностите, ще нараства най-вече, и това е големият проблем на България, радикализацията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай