Изнасяме 150 хил. агнета годишно за Катар

Изнасяме 150 хил. агнета годишно за Катар | StandartNews.com

Стара Загора. „Няма опасност да загубим депозираните 50 млн. долара от Катар за производство и износ на овче и агнешко месо". Това увери земеделският министър Димитър Греков днес (четвъртък) в Стара Загора. Меморандумът, който ще подпишем, в момента се съгласувал между отделните министерства и след това щял да бъде утвърден от кабинета преди да бъде предложена на емира на Катар. „Не е толкова важно да подпишем някакво споразумението, за да вземем някакви пари, а да създадем условия за устойчиво развитие на овцевъдството и износ на 100-150 хил. агнета годишно в по-дълъг период", добави министърът. За да се осигури този износ на агнешко при разработването на проекта се обмислял варианта да бъде бъде създадена организация-гарант, която ще има авторитета на държавни гаранции.

"През следващия програмен период обмисляме да увеличим досегашните 25 хил. евро помощ за младите фермери", съобщи още Греков. Ще бъде удължен и периодът, в който те си стъпват на краката, за да се създадат условия за трайната им реализиция. Министърът се съгласи, че заделените сега 10 млн. лв няма да стигнат за всички проекти на младите фермери, които ще могат да подават заявки до 20 декември.

„Догодина обаче ще има достатъчно средства, ще започнем да приемаме заявките още от май, стига интересът на младите хора към селското стопанство да продължи да бъде голям", увери земеделският министър.

Димитър Греков информира още, че се подготвял нов закон за Селскостоанската академия, който щял да и да даде автономност като на вузовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай