Излизаме в пенсия 2 години по-рано

Излизаме в пенсия 2 години по-рано | StandartNews.com

София. Предсрочно пенсиониране с две години по-рано, но с намалена пенсия, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от БСП. Така червените разхлабват още веднъж условията за получаване право на пенсия, след замразяването на вдигането на възрастта и стажа.

В момента у нас хората получават право на пенсия, когато едновременно изпълнят двете условия - жените навършат 60 г. и 8 месеца и навъртят 34 г. и 8 м. стаж, а мъжете - навършат 63 г. и 8 м. с 37 г. и 8 м. стаж. Според новите текстове от догодина ще може да се прави комбинация между недостигащ осигурителен стаж и по-ниска възраст, като не трябва да надхърля общо 24 месеца. Предсрочната пенсия ще бъде намалена с 0,4% за всеки недостигащ месец до навършване на стандартната възраст за излизане в заслужен отдих. Така за две години експертите са изчислили, че средната стандартна пенсия от 294 лв. ще падне на 266 лв.

Вероятният брой на хората, които биха се възползвали от тази възможност, е не повече от 10% от близо 52-те хиляди българи, които годишно се пенсионират при едновременно навършване на възраст и стаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай