Изгоненият Емироглу притискал ходжите в Лудогорието

Изгоненият Емироглу притискал   ходжите в Лудогорието | StandartNews.com

Опитвал се е да изгради агентурна мрежа у нас, смята ген. Киров

Тъмен шпионски сценарий или банална политическа интрига стоят зад прогонването на турския дипломат Угур Емироглу? Вероятно по-малко и от двете. Оня ден 43-годишният аташе по социалните въпроси към турското консулство в Бургас бе обявен за нежелано лице /персона нон грата/ от Външно. Мотивите са, че у нас той се е намесвал в дейността на мюсюлманското вероизповедание по несъвместим с дипломатическия му статут начин. В отговор пък Турция поиска да бъде отзован генералният консул на България в Истанбул - Ангел Ангелов.

Изострянето на двустранните отношения съвпадна с последния скандал в ДПС покрай изгонването на Лютви Местан. Бившият лидер на движението и бъдещ шеф на партия ДОСТ бе подслонен в турското посолство и под закрилата на дипломатите започна да привиква своите хранени хора. Миналата седмица стана ясно, че Анкара е забранила влизането на турска територия на почетния председател д-р Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски.

Кой е обаче Емироглу? Роден е в град Трабзон през 1973 г. и завършва първо семинария в Улудаг и после с отличие се дипломира като теолог в университета в Мармара. Емироглу е дългогодишен кадър на Дианета - комитета по религиозните въпроси на Турция, и е бил последователно мюфтия в Трабзон, Дюнихане и Страсбург, преди през 2015 г. бъде изпратен в България.

В профила му във "Фейсбук" прави впечатление, че сред всичките му приятели има само две жени - съпругата и дъщеря му, а голяма част от останалите мъже са негови духовни възпитаници. По тези характеристики може да се съди, че той е твърде консервативен, доколкото шариатът не насърчава общуването с чужди жени.

Шетал е из джамиите в Лудогорието и бил чест гост на мюсюлманските духовници в този регион. Последно е засичан в Разградско есента преди местните избори. Угур пристигнал с дипломатическия автомобил в Исперих и отишъл в джамията "Хаджи Вистендер". Там деца четели Корана. Консулът наблюдавал церемонията и после останал да разговаря насаме с духовниците, разказват присъствали на сбирката. "Нямам съмнение, че Емироглу изпълнява специални задачи, които освен с неговите функции като вицеконсул или заместник-консул са свързани с други по-различни функции с турската разузнавателна организация МИТ", заяви пред "Фокус" бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Според него подобни действия са опасни за националната ни сигурност и целят да създадат социална и агентурна база у нас и да възродят неоосманизма.

Името на Емироглу се завъртя преди месец, когато червеният депутат Димитър Дъбов го освети в свое парламентарно запитване. "Той не е професионален дипломат и се занимава с религиозни въпроси. Непрекъснато контактува, обработва мюфтии и имами. Много активен беше преди конференцията за избор на главен мюфтия. Започна да провежда и разговори с политически лица от една партия, която имаше кадрови въпроси да решава в същия този период", допълни Дъбов. По думите му не само аташето но и турски чиновници от консулството в Бургас и от посолството в София си позволяват "повече, отколкото би трябвало". Емироглу често се е заседявал и в Шумен, където е наел апартамент.

Пресата съобщава за други негови посещения на мевлид в Ямбол и обиколка на турски религиозни и обществени дейци у нас. Дъбов смята, че прогоненият дипломат е бил пряк ръководител на служителите (мюфтиите), които са на щат и получават заплати от Дианета и освен това се е опитвал да въздейства на политици от ДПС покрай свалянето на Местан. Депутати от движението се оплакаха, че са били подложени на тормоз от турските дипломати да изоставят Доган и да се присъединят към новата формация на Местан.

Премиерът Борисов в отговор на парламентарен въпрос наскоро съобщи, че командированите от Анкара религиозни дейци у нас наброяват 23 човека. Преди няколко седмици пък от Главното мюфтийство съобщиха, че годишно Турция налива 3 млн. лв. за вероизповеданието, най-вече за финансиране на трите средни училища - в Шумен, Разград и Момчилград, и за издръжката на Висшия ислямски институт.

"Емироглу е много добре подготвен агент на турското разузнаване с профил религиозна дейност", смята председателят на НФСБ Валери Симеонов. Депутатът разкри също, че ДАНС и други служби са следели аташето много внимателно и са установили, че той създава агентурна мрежа у нас. Симеонов призова да се разследват и обстоятелствата, при които Хюсеин Хафъзов, Шабан Дурмуш, Айдоан Али и други са станали депутати в нарушение на устава на ДПС с ходатайството на Лютви Местан. "Тези хора са спуснати директно от Турция, което предизвикало реакция от местните структури на ДПС", заключи Валери Симеонов.

Въпреки високата оценка, която му дават български политици и експерти, е слабо вероятно Емироглу да е оплел голяма паяжина. Той работи у нас едва от миналото лято и трудно би успял да вербува голям брой хора за няколко месеца. Длъжността му предполага, че той е бил придружител на турски делегации и помощник в организацията на различни религиозни събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай