Изборният туризъм стана поминък в Северозапада

Изборният туризъм стана поминък в Северозапада | StandartNews.com

Селото на Петър Младенов е рекордьор, "живеят" по 50 души в три стаи

Хазяите вземат по 10 лв. на калпак, хонорарът на пришълците е 25 лв.

Замиращата откъм население видинска община Грамада изненадващо нарасна с 681 души, съобщи кметът Николай Гергов. Мъже и жени, повечето млади хора си регистрират настоящ адрес, а целта е ясна - да гласуват за кмет на новото място. Така от 1750 избиратели списъците наесен ще набъбнат с още 680 гласоподаватели.

Най-желано за изборен туризъм се оказа село Тошевци. Родното място на бившия президент Петър Младенов, кръстено на убития му баща - партизанина Тошо Младенов, нарасна с 220 души. Коренното население обаче е само 113 човека. През 2011 г. не е имало избори за кмет, но наесен - със сигурност ще има. Сега го управлява наместничка - Маргарита Велкова. Към останалите още 6 села на общината, където няма да има избори за кмет, интерес няма.
"Нито един от новорегистрираните не е дошъл сам", води ги Иван Марков, твърди Велкова. Докарва хората с кола, попълва им документите, плаща им таксата, която е 2 лв. на човек. Той е собственик на три къщи. В едната живее той с баща си, а другите две е дал под наем. Само че в двете има общо 3 стаи. В тях трябва да живеят 48 души, защото толкова са записани на този адрес. "Но такъв е законът", вдига рамене кметицата. Не е казано колко души могат да бъдат регистрирани в един имот.
Маргарита Велкова се е хванала за главата от "новодошлите". Съселяните им пришълци, които са от ромските квартали на Видин, Лом и Ружинци,

получават призовки от Видинския съд

на новите си адреси. Зоя Асенова вече има няколко, Марин Иванов - също. Тя ходи в посочените къщи и след като не намира там въпросните хора, ги връща с текст: "Лицето не живее на този адрес".
Иначе само 3 жени, заедно със своята регистрация, са направили и такава и на децата си, които са под 18-годишна възраст. Останалите казват, че нямат.
"Няма нищо нередно в това да приема под наем тези хора", твърди Иван Марков. "Това е законно, не съм престъпник", изтъква той. Повечето от останалите хазяи са безработни и с този фиктивен наем заработват някой лев. Според Велкова те получават по 10 лв. на човек за регистрацията. Самите новорегистрирани пък вземат по 25 лв. Колко са им обещани за гласуване на изборите - още не се знае.
Според кмета на общината Николай Гергов, ако тези хора гласуват под строй, както сега се регистрират, ще могат да изберат когото си поискат за кмет. И понеже регистрацията е с такава цел, той е

сезирал районната прокуратура в Кула

След проверка от там му отговорили, че регистрацията е законна и няма основание за образуване на досъдебно производство. Общината е започнала проверки на новите адреси. Оказва се, че никой не е дошъл да живее в Грамада и Тошевци. Ако това положение продължи, общината може да им откаже удостоверение за гласуване по настоящ адрес. Ако пък президентът обяви изборите в началото на октомври, то повечето няма да отговарят на изискването за уседналост, която е 6 месеца.
Интерес за регистрация на ново място има и към село Киряево. И там населението е нараснало двойно. "Целта едва ли е друга, освен участие в изборите", смята кметът Герго Гергов. Във Видинско 2967 души са си направили регистрация по настоящ адрес.
Не остава по-назад и съседната област Монтана. В нея новорегистрираните в селата на общината са 2926. Те са с 2000 повече от миналата година. Преселението е към Бойчиновци, Вършец и село Медковец. В община Бойчиновци интересни са и селата Владимирово и Мърчево. Но

кметът Светлин Сретениев не регистрира всеки

Нов адрес получават само тези, които от години живеят в селата. Те имат постоянни адреси в различни градове на страната, откъдето са се върнали в родните си къщи след пенсиониране. "Те заслужават да бъдат регистрирани и да участват в изборите. Досега не са се записвали - ходили са в селищата си по постоянен адрес или не са гласували. Повечето от останалите кандидати за адрес са от ромските квартали на Монтана и Лом. Защо искат да имат адрес в села, в които няма нито едно свободно работно място? Те не питат за работа, не идват да живеят на новото място, защото не се нуждаят от смяната. Те искат само регистрация. На такива отказвам", обяснява Светлин Сретениев.
И в област Враца тече предизборно преселение. Нов настоящ адрес вече имат 4462 души, при 1139 през миналата година. Кому е нужно това? Според кмета на Грамада Николай Гергов в града има една личност, която вероятно ще се бори за кметското място или ще иска да постави на него свой човек. Той сега стои зад фиктивната регистрация. В област Монтана обаче кметовете смятат, че това се прави от определени партии. Но как ще управляват кметове, които ще бъдат избрани с хора, които не ги познават и не живеят в селата им? В Медковец например, ако гласуват само местните, то сегашният управник може да спечели и седми мандат.

Външните обаче могат да го катурнат

Същото се отнася и за общината в Монтана. Изобщо - предизборни гимнастики. Те може и да са законни, но не са морални, смятат сегашните кметове, към които са насочени масовите преселения.

* Столичани "под наем" за вота в Пернишко - четете утре

Сезираха Цацаров за нашествие в Несебър

Активисти на ГЕРБ сезираха главния прокурор Сотир Цацаров за съмнителни адресни регистрации в община Несебър. Според изнесените в сигнала данни от началото на годината в морския град са започнали масови незаконни адресни регистрации на физически лица, които живеят в други общини. Според официалните данни на ГД "ГРАО" към 15 май 2015 г. населението по постоянен адрес в община Несебър е 24 388, а по настоящ адрес е 29 925, като лицата, които имат регистриран постоянен адрес извън общината, но с настоящ адрес в общината е 8019. "Повече от ясно е, че преобладаваща част от тези лица ще поискат да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес, съгласно чл. 36 от Изборния кодекс, което се прави не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Считаме, че съвсем преднамерено и организирано, но абсолютно незаконно, са създадени условия за наличието на предпоставката по ал. 2 към същия чл. 36 от ИК, а именно: избирателят да има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място", заяви общинският лидер на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров. От партията настояват прокуратурата да започне незабавно разследване.
Сигналът е изпратен и до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и до областния управител Вълчо Чолаков. Зад изнесените данни застават и представителите на ДСБ, СДС, БЗНС, НФСБ, АБВ, "Движение 21", ССД. "Настояваме за заличаване на незаконно регистрираните лица от списъците на община Несебър и за търсене на отговорност за евентуално извършените закононарушения", коментира Димитров.
Един от фрапиращите случаи е този в Несебър, на ул. "Емона" 4, където са регистрирани 11 лица. В сигнала се посочват още много конкретни случаи за масови регистрации по настоящ адрес в Свети Влас, Обзор, селата Тънково, Гюльовца, Приселци и Раковсково. Фрапантен пример е и Кошарица - на ул. "Бузлуджа" 4 са регистрирани 11 души, а на ул. "Желю Войвода" 14 - 8.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай