Изборите доказаха модела "Пеевски"

Новата реалност след вота: ГЕРБ с лидерска позиция, ДПС - втора сила, Григорова засечни Нинова

Изборите доказаха модела "Пеевски" | StandartNews.com

Новата реалност след вота: ГЕРБ с лидерска позиция, ДПС - втора сила, Григорова засечни Нинова

Не е важно кой какво говори, а каква работа за хората върши

 

След 5 ноември държавата ще е друга. Не само защото балотажите ще са минали и ще е ясно кой управлява градовете в следващите 4 години. А и защото резултатите още на първия тур на надпреварата за местната власт показаха истинската тежест на партиите сред хората в страната и пренаредиха окончателно позициите им на централно ниво.  

В тези избори ГЕРБ се смири. Научи се да признава заслугите на другите и да търси партньори, с които повече да работи, отколкото да говори.

ДПС вдигна самочувствието. Показа как се случват нещата - сега и веднага.

ПП разбраха по трудния начин, че е дошло време не за команди, а за преговори.

БСП откри, че са важни личностите, а не заклинанията.

"Възраждане" разбра, че радикализацията събира  протести, но гони алтернативата.

Слави загуби един голям кмет, спечели двама малки.

Дали сглобката ще остане на власт или ще бъде преформатирана, е тема, която ще занимава всички, но след 20 ч. на 5 ноември. Днес по-важен е отговорът на въпроса: защо се стигна до новата реалност и какво ще донесе тя.

1. Завръщането на ГЕРБ

Голямото премерване на силите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" завърши с много на малко в полза на Борисовата партия. Тя е безспорният лидер в местните парламенти с 1499 съветници. "Продължаваме промяната" финишира с едва 396.

Макар преди седмица Борисов да се хвалеше с познания по висша математика, резултатите от  първия рунд на изборите са красноречиви за всички, които са наясно и с елементарната аритметика: 537 094 души са гласували за ГЕРБ срещу 273 000 за ПП-ДБ.

Загубата на София безспорно е болка за ГЕРберите, но кандидатурата на Антон Хекимян, в която мнозина видяха случая "Цецка Цачева", препраща към любимия похват на Борисов - планирания провал. 

2. Явлението "Григорова"

Нежелана от своите, подценявана от чуждите, Ваня Григорова стигна до балотажа, спечелвайки сърцата на софиянци. Но не защото сканира проблемите и ъпгрейдва решаването им, а защото обиколи пазарите, стисна ръцете на протестиращите артисти, седна до майките на детските плошадки. Не за да се снима с тях, не за да им дава обещания. Направи нещо друго.

Като опитен синдикалист, тя построи кампанията си върху най-успешната изборна практика, ползвана досега у нас само от ДПС: от врата на врата, от човек на човек. Чу проблемите на хората, предложи решения. И софиянци я приеха като една от тях. Омразата на Нинова и колоритният факт от биографията й - че започва трудовия си живот като чистачка в училище и служител в ресторант за бързо хранене, с който тя на всичко отгоре се гордее, само приближи работническите софийски квартали към нея.

Колкото повече наближава балотажът, вероятността за първи път от зората на демокрацията София да почервенее изглежда все по-голяма. Спечели ли Ваня Григорова столицата, това ще е по-голям успех за Борисов, отколкото провал за Кирил Петков. Защото ще даде всички основания на ГЕРБ да разкачи сглобката.

Тя реално не съществува, каза Борисов в Ловеч, след като повече от месец надгражда разкритията си за некоалицията. А едно от изреченията му, произнесено в последната седмица на предизборната кампания, продължава да ехти и до днес: "Правителството ли се оправи с миньорите? Не, те не искаха да ги виждат. Пеевски свърши работа", каза Борисов. И призна: Ако ДПС не е до нас, кабинетът ще падне.

3. ДПС - втора политическа сила

Голямата новина на местните избори не бе само второто място на Ваня Григорова в София. А и представянето на ДПС. Движението направи хеттрик на вота и се утвърди като втората политическа сила в страната.

ДПС е единствената партия от участвалите на изборите преди 4 години, която увеличава броя не само на кметовете, но и на общинските си съветници.

ДПС има 964 съветници и мнозинство в местните парламента на 45 общини. Преди 4 години Движението имаше 916 съветници.

Победителят ГЕРБ губи 300 места спрямо изборите през 2019 г.

Близо 300 съветници е загубила и БСП, която до 29 октомври имаше 1020 кресла в общинските съвети в страната, а сега - 740.

199 съветници ще имат "Възраждане", "Има такъв народ" печели мнозинство само в Тополовград.

Освен като обшински съветници, ДПС подобрява резултата си и като спечелени кметове от раз.

Движението има 37 кметски места, в още 5 общини участва в местни коалиции, чиито кандидати са избрани, а в други 5 - очаква баложати. Кметовете на населени места от ДПС пък вече са 845.

ДПС постави и трети своеобразен рекорд - всички досегашни кметове на Движението са преизбрани от раз. Част от тях получиха най-добрите резултати по време на вота. Седем са избрани с над 90 процента, още 9 - с над 80 на сто.

ДПС излезе като победител след тези избори, на които избирателите ни отредиха мястото на втора политическа сила на национално ниво, заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Повишаването на нашето представителство в местна власт ще доведе до възможности за повишаване на благосъстоянието на хората от нашите общини и модерен облик на градовете и селата в съвместната работа с централното ръководство и парламентарната група на ДПС, категоричен бе той.

4. Моделът "Пеевски"

Изборният успех на ДПС е тясно свързан с модела "Пеевски" в Движението. Съпредседателят на ПГ на ДПС превърна в действие обещанието на партията да решава проблемите на хората. Той вкара дневния ред на българите в парламента - от затварянето на руската църква, през протестите на миньорите и евакуацията на сънародниците ни от Газа, до поевтиняването на горивата и драмата с липсващия инсулин.

Пеевски даде газ на кампанията на ДПС, решавайки националните въпроси в парламента. Докато в тв диспутите участваха Б-отборите, а по места заканите бяха много, действията - малко, в Народното събрание ребром се поставяха болните на момента теми: Лукойл, газа, войната в Израел, промените в Конституцията, гласуването с машини. И инициативата за всичко това бе на Пеевски.

Той даде ясна заявка, че пренася успешния модел на управление на градовете с кметове от ДПС в централната власт. Това е моделът, в центъра на който са хората. В днешния нестабилен свят, на фона на две войни и задаваща се рецесия, той е единственият работещ.

Доказателството за това не е само във впечатляващите изборни резултати на ДПС, но и в тези на ГЕРБ, заложени в слогана - "Работим за", както и в успеха на многобройните местни коалиции, родили се преди вота, за да решават проблемите на регионите. Това се оказа ракета - носител и за Ваня Григорова.

Моделът "Пеевски" отрича противопоставянето и припознава обединението в името на националните цели. Затова в края на надпреварата лидерът удари по масата и настоя Борисов, Петков и Атанасов да престанат с ултиматумите, защото България е над всичко.

Настоявам лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да не използват ДПС в предизборните си кампании. Още повече, че зрелостта и силата на една политическа партия е в способността й да търси и намира диалог и съгласие. А ДПС е и ще остане партия на диалога, каза Пеевски като добави: "Защото неделя ще мине и трябва да седнат на една маса и да управляват заедно, в името на спокойствието и сигурността на хората. Нямаме право на отстъпление от това да има евроатлантическо правителство и го дължим на българските граждани. И нека лидерите си припомнят, че България е по-голяма от интересите на всяка една партия. Държавата може да бъде управлявана добре само в съгласие и ДПС допринася и ще продължи да дава приноса си за този процес".

След поемане на кормилото на ДПС Делян Пеевски запълни огромна лидерска празнина в българската политика. Неговият модел рязко контрастира с досегашните отношения между партиите и техните лидери: не е важно кой с кого говори, а каква работа върши. Не е достатъчно да се каже какво трябва да се случи, а да се покаже - как трябва да стане. Като се изисква незабавно решение. 

Диалогът вече не е само пожелание, Пеевски показва как той се реализира. Когато трябва - и с компромис. В името на модерна, евроатлантическа България, която подобрява благосъстоянието на хората. И за която на всички днес е ясно, че не може да се случи без ДПС. Най-малкото, защото с действията си Пеевски превърна партията от балансьор в двигател на процесите. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Димо
преди 5 месеца

Това платена реклама ли беше? Въпросът е риторичен ...

Откажи