Събота,

Иванов: Очакваме пореден негативен доклад от ЕК

От: Администратор -
Иванов: Очакваме пореден негативен доклад от ЕК
A
A
A

София. "Очакваме пореден негативен доклад от ЕК, в който има рязко разграничаване между България и Румъния. Той ще има своите последици изключително и в полето на Шенген". Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ.

Докладът ще констатира две неща: определена загуба на посоката и загуба на доверието от страна на нашите партньори. Докладът ще констатира именно загубата на това доверие, обясни Иванов, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че отговорността е на всяка една от институциите.

Докладът все пак ще има и позитивни новини, но те не са достатъчни. Той определено ще подейства отрезвяващо на цялото ни общество, каза още правосъдният министър.

Христо Иванов коментира и случая с изгубеното тефтерче на Филип Златанов. "Важно е да се фокусираме върху ясна поредица от действия на институциите. Ако някой е злоупотребил или загубил нещо, той трябва да понесе отговорност", обясни той.

За да оценят нашите усилия, колегите от ЕК не питат само за едно определено действие, а за цялата последователност на действията и институционалната реакция, коментира още Иванов.

Много е важно колегите във ВСС да осъзнаят своята отговорност в следващите месеци. Освен това Народното събрание трябва да открие процедура за избор на главен съдебен инспектор, това е една много срамна ситуация - повече от 2 години нямаме избран инспектор, каза Христо Иванов по повод приоритетите в работата на ВСС.

Правосъдният министър изтъкна, че чака сериозни предложения от страна на прокуратурата за реформа. "Моята задача е да разговарям с магистратите да направим реформата в съдебната система", каза той.

Иванов коментира и проблемите, които имат хората, поставени под запрещение. Министерството на правосъдието има за цел да модернизира тази наредба. Акцентът не е върху запрещението, а върху мерките за подкрепа. Има нужда от огромна промяна не само в закона, но и във всички институции, за да може да се провежда един хуманен процес. Всички реформи трябва да се насочват не само в промяна на законите, но и в промяна на поведението на институциите, коментира правосъдният министър.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички