Иванов: Новата ромска партия няма да бъде от лидерски тип

Иванов: Новата ромска партия няма да бъде от лидерски тип | StandartNews.com

София. Новата ромска партия няма да бъде от лидерски тип, каза един от учредителите й Илия Иванов в ефира на БНР.

Преди дни в Пловдив беше учредена нова ромска партия "Обединение, прогрес, справедливост". В нея влизат отцепници от дурги ромски партии, настоящи кметове от БСП и общински съветници от ДПС. Новата партия си поставя амбициозни цели, например да реши здравните, образователните и социалните проблеми на ромите.

Илия Иванов е един от учредителите на партията. В ефира на националното радио той заяви, че идеята за нова ромска партия е възникнала по време на изборите за парламент.

"Тогава разбрахме, че няма реално участие на ромите в управлението на държавата. Ромите са с много проблеми, които стоят за разрешаване и са необходими хора, които да поставят проблема директно и на точното място. Тази парития ще дава реална възможност за развитие и реализация на всеки гражданин на тази държава. Необходимо е да се погледне по-дълбоко по този въпрос. Ако самите роми успеят да направят такава схема за изборите и такова участие, че да бъдат парламентарно представени, те ще имат реална възможност да помогнат на хората си по места. Партията няма да бъде лидерски тип, а партия с хора, които искат да се развиват. В политическото пространство тя ще стои в център-ляво. Финансирането се осъществява от част от членовете на Инициативния комитет, те дават свои лични пари", обясни Иванов.

Той смята, че трябва да се търси коалиция с други партии. "Структурите правят предложения за програмата и на базата на тази програма ще предложим бъдеща коалиция", каза още Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай