Иван Таков: Безумни са внушенията, че святата дата 3 март разделя българите

Нека да положим общи усилия да пазим България чиста и неопетнена, каза лидерът на БСП-София

Иван Таков: Безумни са внушенията, че святата дата 3 март разделя българите | StandartNews.com

Пълно безумие са опитите за внушение, че святата дата Трети март разделя българското общество. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков, който се включи в шествието от Президентството през паметника на Цар Освободител до Паметника на българските опълченци по повод националния празник. Заедно с него бяха кандидати за народни представители, членове на Градския съвет на столичните социалисти, както и на Младежката организация и районни председатели.

"Датата, на която България получава свободата си след близо 500 години турско робство, е свещена за нас. Получава я, благодарение на руските воини, на българските опълченци и на всички наши и чуждестранни герои, платили с кръвта и живота си за нея, коментира Иван Таков. - След 5 века без политическа и духовна свобода, Трети март бележи възкресението на българския народ. Трети март е венецът в борбата на хиляди знайни и незнайни наши сънародници, поддържали 5 века живи огнищата на духа. Трети март е сбъднатата мечта на Васил Левски. Трети март е светлината след непрогледния петвековен душевен мрак на българите, които упорито и смело поддържат националното си самосъзнание с цената на безброй жертви. Трети март не може да разделя българското общество днес".

Според Иван Таков изкривяването на историята и старанието да бъдат заличени безспорни факти от миналото в полза на конюнктурни интереси днес не са нищо друго, освен предателство към паметта на възрожденците и извоюваната с кръвта и живота им българска свобода.

"Свободата е висша ценност. Тя е състояние на духа на всеки човек, коментира той. - За да бъдем свободни, трябва да бъдем независими, да отстояваме българския интерес, да помним и пазим историята си, за да не повтаряме стари грешки, каза още той. - Нека да положим общи усилия да пазим България чиста и неопетнена, вместо да хабим енергия в безсмислени противопоставяния помежду си в услуга на чужди интереси". 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай