Иван Костов с тежък анализ за България

Страната тъпче на едно място, заяви бившият премиер

Иван Костов с тежък анализ за България | StandartNews.com

Бившият премиер на България Иван Костов заяви, че отношението към политиката и политиците не е на висота. Той обясни липсата на доверие към политиците днес с факта, че са изгубени политическите ориентири.

„Няма я политическата визия за България. Или по-точно – визията е несподелена от мнозинството български граждани. В обществото няма консолидирано мнозинство, което иска непременно България да има демокрация по западноевропейски образец, тоест с върховенство на правото. Аз не казвам, че на Запад няма корупция. Може би даже като мащаби е много по-голяма, отколкото у нас. Но у нас няма онзи баланс, който прави наказуеми тези, които нарушават законите и преминават отвъд границата им. И от тази гледна точка – това разбиране очевидно не се споделя от голямото мнозинство, защото виждаме обществото какво излъчва в парламента. От друга страна, ние се намираме пред едно сериозно предизвикателство, а именно – войната в Украйна, което трябва да консолидира българската нация, както консолидира западните нации, но и това не виждаме да се случва, макар да има едно мнозинство, което осъжда руската агресия срещу Украйна“, каза Костов в интервю за БНР.

Бившият премиер на България смята, че заради липсата в обществото на нагласа за една голяма мечта, за един голям стремеж, страната тъпче на едно място. Това е и причината политическата система да не се ползва с подкрепата и доверието на обществото. Той допълни, че „Демократична България“ е една от много малкото партии в парламента, които са на нивото на разбиране на политическия проблем пред страната.

„Поведението на „Демократична България“ трябва да бъде адмирирано и подкрепено. Те правят всичко възможно, за да се решат проблемите, които стоят пред Народното събрание. Правят го сдържано, смислено. Една умереност е много необходима“, каза още Иван Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай