Ива Митева пак ще е кандидат за депутат, но за последно

Председателят на 46-тото НС се отказва от охрана от утре

Ива Митева пак ще е кандидат за депутат, но за последно | StandartNews.com

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева ще се кандидатира за депутат и на следващите парламентарни избори от листите на "Има такъв народ", но това ще бъде за последен път. Тя няма да става и член на партията. Това стана ясно от нейно изказване пред журналисти на брифинг в парламента.

"Да, отново ще се кандидатирам от листите на ИТН. Отдавна познавам тези хора. Няма да стана член на партията", каза тя.

"Имах колебания дали да се занимавам с политика. Вероятно и вие на мое място щяхте да имате колебания. Наистина отстрани нещата изглеждат много по-различни, но ми се струва, че трябва да опитам за последен път. Винаги съм смятала, че депутатите трябва да имат по 2-3 мандата, защото смятам, че ако не можеш да дадеш нищо от себе си, няма да го направиш и на 10-ия мандат", категорична бе Митева.

Тя не възнамерява да ползва и охраната на НСО, каквато й се полага, след като мандатът й приключи.

"Не мисля да ползвам охрана. Това обсъждахме и днес с колегите, питах дали трябва да имам охрана заради заплахата, отговорът беше не, така че най-вероятно от утре няма да бъда с охрана", обясни парламентарната шефка.

"Приехме почти всички ратификации, включително доклада на временната комисия, както и да се внесе доклада на комисията по ревизия вчера. Тези дни бяха полезни и мисля, че свършихме добра работа. Приехме бюджета и дадохме 16,5 млн. лв. повече за култура. Дадохме допълнително 70 млн. за земеделие, 70 млн. за туризъм, 60 млн. лв. за мигрантски натиск, около 100 млн. лв. за общините. Бяхме критикувани, че сме се забавили с правенето на комисиите, но когато приемаме разпоредби под натиска на НПО и не познаваме процедурите, обикновено се стига дотук. Направих справка - този парламент е първият, който е приел изцяло нов правилник. Досега винаги се е работило върху стария и са се правели предложения. Така че за 15 дни успяхме да напишем съвсем нов правилник. Затова  и комисиите бяха създадени малко по-късно", отчете тя.

"Отношенията наистина бяха много трудни. Аз като председател бях със свои и с чужди, трябваше да балансирам между партиите на промяната и в един момент дори останах съвсем сама, но съм щастлива че отстоях на моите решения", каза още шефката на 46-тия парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай