Ива Митева хвърли бомба. Разкри какво е казала на Слави

Разкри какво е ставало в ИТН и защо е лидер на нова коалиция

Ива Митева хвърли бомба. Разкри какво е казала на Слави | StandartNews.com

Ива Митева хвърли бомба в тв ефира, разкривайки защо е напуснала ИТН и какво е казала на Слави Трифонов в очите.

Не разбрах защо коалицията между ПП, ДБ, БСП и ИТН се разпадна, обяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият председател на Народното събрание и бивш депутат от „Има такъв народ“. Ива Митева вече е лидер на новата политическа коалиция „Заедно“. в нея влизат 4 малки партии - "Зелените", представлявани от Владимир Николов, “Социалдемократическа партия” на Тодор Барбалов, “Сбор” на Димитър Илиев, и “Движение на непартийни кандидати” на Минчо Христов.

„Аз също не разбрах защо развалихме коалицията. Аз направих всичко възможно третият мандат да се състои и разговарях със Слави Трифонов, когато той реши да направи своето изявление. Аз не бях убедена, че това е правилното решение. Не аз взимах политическите решения – когато не си член на една формация, нямаш право да имаш претенции“, обясни тя.

Въпреки разпада в „Има такъв народ“, тя е участвала в изборите за 48-ото НС. Осъди отцепниците от „Има такъв народ“ и тяхното преминаване към „Продължаваме промяната“. Но посочи също така, че ѝ е време за ново начало в политиката.

„Това (новите имена в списъка „Магнитски“ – б.р.) е знак, че в България нищо не е направено и нищо не се е случило, че все още продължаваме да говорим и не се предприемат никакви действия. Затова ние сме тук – да покажем, че трябва да започнат действията. Имахме достатъчно време от 45-ия до 48-ия парламент да приемем съответните актове, за да могат санкциите по закона „Магнитски“ да могат да се приложат и в България“, коментира още тя темата от последните дни.

Според Ива Митева парламентът у нас е трябвало да вземе пример от Литва, Латвия и Естония. Тя припомни също така, че в 47-ото Народно събрание е имало временна комисия за промени в Конституцията с председател Христо Иванов, но тя не е имала заседания. В следващия парламент тази комисия е била постоянна, но отново нищо не било свършено.

„Това, че няма конституционно мнозинство, не означава, че не можем да изложим мнението си. Ако бяхме седнали да дебатираме, ако бяхме обсъждали и написали някакъв проект, той можеше да бъде подкрепен и от останалите в парламента“, каза още тя.

„Никога не съм бил част от политически формации – 27 години се занимавам с частен бизнес и не съм имал никакви допирни точки с политиката. Аз съм част от тази коалиция в качеството си на експерт“, допълни и бизнесменът Юлиан Софрониев, който е член на коалиция „Заедно“.

Той подчерта, че медиите малко неправилно са интерпретирали неговото участие в новата политическа коалиция. „Аз съм съпредседател и говорител, но няма да се кандидатирам, няма да ставам депутат. Като предприемач моите решения са базирани на анализи и данни“, поясни той.

Юлиан Софрониев подкрепя „Заедно“ по няколко причини – младите хора вече не искат да са предприемачи, както и унищожаването на малкия и среден бизнес. Проектът е политически, но той бил по-скоро с експертна форма, поясни още бизнесменът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай