Неделя,

Историци в Страсбург заради Скопие. Ножът е опрял до кокал

От: СТАНДАРТ -
5533
Историци в Страсбург заради Скопие. Ножът е опрял до кокал
A
A
A

Ножът е опрял до кокала. В следващите седмици се очаква натиск за решаване на проблемите със Северна Македония (РСМ). Това заяви археологът проф. Николай Овчаров пред БНТ за подпалването на културния център "Иван Михайлов" в Битоля.

В момента сваляме картите и натискът, който искаме да окажем, не е толкова върху ЕС, а върху нашите депутати и правителство да не променят позицията си, изтъкна археологът. Проф. Овчаров призова правителството да чуе гласа на българските историци.

Проф. Овчаров е част от групата историци и филолози от Национален кръг "За Македония", които днес спешно заминават за Страсбург. До 8 юни те ще убеждават депутатите от Европейския парламент в правотата на българската кауза в спора между Република България и Република Северна Македония.

Проф. Николай Овчаров обясни, че българските историци ще убеждават европейските депутатите за правотата на българските искания. Ето това представлява войнственият македонизъм. Ние искаме РСМ да влезе в ЕС, но за да го направи, трябва да изпълни определени критерии, настоя проф. Овчаров. Той дори се пошегува, че културният център можело да е подпален заради пътуването на българските историци до европейския парламент в Страсбург.

Битката, която водим, не е за Северна Македония, ние водим битка за българската история. Ако ние приемем техните постулати за различни гледни точки, утре ще се наложи да обясняваме на нашите деца защо Самуил е македонски цар, каза проф. Овчаров.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички