Историческото решение за Шенген! Радев благодари на Рюте

Президентът писа в социалната мрежа Х

Президентът Румен Радев благодари на премиера на Нидерландия Марк Рюте за решението за Шенген. Днес Нидерландия обяви историческото си решение, че казва „да” на България в Шенген. В профила си в социалната мрежа "Екс" (X) държавният глава написа:

„Признателност към министър-председателя Марк Рюте за изпълненото обещание за Шенген.“

Вчера Румен Радев заяви, че очаква в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за Шенген. Това стана след срещата му с албанския му колега Байрам Бегай на „Дондуков 2“ в отговор на журналистически въпрос, припомня БТА.

„България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген още 2011 г.", категоричен бе Радев. „Това, че някои държави решават свои вътрешнополитически проблеми, видяхме, че е трудно да се промени и това е факт, с който трябва да се съобразим, но да направим всичко възможно тези бариери да отпаднат", коментира президентът.

„Това, което получих като лично уверение при множество разговори с премиера Марк Рюте, бе едно единствено – пада Механизмът за сътрудничрество и проверка и Нидерландия ще подкрепи напълно членството на България в Шенген без никакви ограничения", коментира Радев и добави, че е убеден, че премиерът Рюте ще спази това.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай