Истината за мигрантите! Калин Стоянов с голяма новина

Стоянов увери, че няма засилен миграционен натиск

Истината за мигрантите! Калин Стоянов с голяма новина | StandartNews.com

От парламентарната група на БСП поискаха вътрешният министър в оставка Калин Стоянов да се яви пред народните представители, за да бъде изслушан по повод последните инциденти с мигранти в столицата.

От „Възраждане“ поискаха и изслушване на председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Двете предложения бяха подложени на гласуване и приети от депутатите. От своя страна председателят на Народното събрание Росен Желязков предложи изслушванията да се обединят в една процедура и всяка парламентарна група да има възможност да зададе по един въпрос на изслушваните във всеки един от кръговете. Депутатите приеха предложението с 211 гласа „за“, един „против“ и двама „въздържал се“.

По време на изслушването си министър Калин Стоянов подчерта пред парламента, че няма засилен миграционен натиск, а точно обратното – има трайна тенденция за намаляването му. Той цитира данни, според които само за началото на тази година са били предотвратени 5200 опита за проникване на нелегални мигранти на територията на България, докато за същия период на миналата година те са били 15 600.

Силовият министър допълни също така, че задържаните мигранти във вътрешността на страната за първите два месеца на 2024 г. са 260, а през миналата година за този период са били 1260.

„Тези цифри говорят, че ние се справяме с миграционния натиск“, посочи вътрешният министър.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче не беше съгласна с чутото и опроверга данните на министър Стоянов със собствено разследване. От трибуната тя показа справка от МВР, според която задържаните мигранти в страната само през първия месец на годината са 396.

Току-що министърът каза, че от началото на годината са задържани 260 души. Само през януари са задържани 396 души, това е официална справка от МВР. Нещо криете, нещо лъжете, което не помага на решаването на проблема. Докато отричате, че няма проблем, няма как да го разрешим, каза лидерът на социалистите.

На едно от следващите си излизания на трибуната Калин Стоянов още веднъж поясни, че в България няма мигрантска криза. По думите му в последните месеци често се наблюдава събиране на множество лица, непълнолетни и малолетни, които се придвижват на групички, и нарушават обществения ред. Подчерта, че лицата са както чуждестранни, така и български граждани.

Конкретно за инцидентите, в които бяха замесени мигранти в „Овча купел“ и на бул. „Витоша“ министър Стоянов съобщи, че са образувани досъдебни производства.

„Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв. „Овча купел“ в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната агенция за бежанците в Баня“, съобщи при изслушването си в парламента директорът на ведомството Мариана Тошева и уточни, че в центъра в Баня в момента има 47 лица и свободен капацитет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Асен
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи