Истината за фирмите, хвърлили око на милиардите за справедлив преход

Редица редица недомислици и противоречия в Териториалните планове

Истината за фирмите, хвърлили око на милиардите за справедлив преход | StandartNews.com

Каква е истината за Териториалните планове за справедлив преход на Областите Стара Загора, Перник и Кюстендил? И защо те разбуниха духовете в некоалицията, предизвиквайки острата реакция на Делян Добрев и решението да се създаде специална парламентарна комисия за контрол на евросредствата? Ето позицията на председателя на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев

Инж. КРЕМЕН ГЕОРГИЕВ

След година закъснение, в разгара на лятото през месец август Министерството на енергетиката публикува актуализирана версия на Териториалните планове за справедлив преход на Областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: С ГЕРБ предлагаме комисия за контрол на еврофондовете

Явното очакване да минат между другото в отпускарския сезон не беше увенчано с успех, защото от тях извираха редица недомислици и противоречия, които възмутиха хората, дори незапознати в детайли с материята.

ВИЖ ОЩЕ: Високо напрежение! Инфарктни разговори на Борисов с Денков

Примерите започват от несъществуващи извори, от които ще се ползва водата за производство на ток /Кюстендил/, болница за ранени пак там, която ще осигурява работни места, държавно предприятие за рекултивация, което има – няма работа за 30 години ще осигурява заетост, превръщане на трите региона във водородни хъбове с до 120 млн. лв., което е повече от символична сума и още много други.

Поканата за общественото обсъждане на тези планове в Перник дойде в следобеден час за следващия ден преди обяд. Въпреки че имаше по–малко от 24 часа предварително информация за това, перничани имаха внушително присъствие и предвидената зала не събра желаещите да възразят срещу претупването на този толкова важен документ.

Вземайки си извод от ситуацията в Стара Загора, въобще не поканиха никой. Тихичко една обява на министерския сайт информира за събитието, като част от друг документ, който човек трудно би открил и дочел от край до край.

Кметовете на общините, синдикалните организации и заетите в комплекса подскочиха, защото подобна арогантност и скришност съотнесени към толкова сериозна крачка, касаеща поне 12 000 директно заети в комплекса е недопустима. Наложи се полиция да въдвори ред и да опази представителите на институциите от народната любов.

Пак тихомълком, без да кажат и дума по медиите или по време на обществените обсъждания Министерството на Енергетиката публикува и друга обява. Тя касае големи предприятия, които могат да се възползват от средствата за преход да представят свои проекти за одобрение. Нейният срок изтича със срока за опровержение и възражение на териториалните планове, които изглеждат повече от писани на коляно и които изкараха над 10 000 енергетици на жълтите павета. Който разбрал – разбрал.

Оказа се, че разбралите са десетина компании, като някои от тях са планирали да участват дори 2 пъти в раздаването на предвидените за справедлив преход милиарди. Случайни между тях няма, даже има прясно регистрирани фирми за целта.

Тихомълком парите ще бъдат усвоени, териториалните плановете ще заминат за Брюксел и справедливият преход ще остане такъв за десетина фирми близки до властта.

Тихомълком, докато хората чакат справедливост, хиляди работни места ще бъдат заменени с дузина, а икономиката ще изтече като мръсна вода в канала.

Толкова за справедливия преход и прозрачността като заявка на управляващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай