Пеевски: С ГЕРБ предлагаме комисия за контрол на еврофондовете

Спешно решение в парламента

Пеевски: С ГЕРБ предлагаме комисия за контрол на еврофондовете | StandartNews.com

Ще предложим днес заедно с ГЕРБ създаване на комисия за контрол на еврофондовете, за да няма неволни грешки. Това съобщи народният представител от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента. Повод са критиките, които ГЕРБ отправиха към кабинета вчера за предложените от правителството териториални планове за справедлив преход на въглищните региони и думи на премиера Николай Денков за подкрепа на фирми.

ВИЖ ОЩЕ: Високо напрежение! Инфарктни разговори на Борисов с Денков

Часове след като от финансовото министерство съобщиха в сряда за отпадане на проекти от Плана за възстановяване, ГЕРБ даде извънредна пресконференция. Депутатът Делян Добрев обяви, че 1 млрд. 760 млн. евро „са дадени на фирми, които никой не знае откъде и кога дойдоха, как са участвали на търг и защо са били избрани. Това не е скандал. Това е международен скандал!“, отсече Добрев. Той изброи някои от въпросните компании, сред които според него има и фантоми.

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че грешката в тези изречения е неволна, формална оценка на тези фирми. Надяваме се да е така, коментира Пеевски.

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той.

Ще прегледаме внимателно нещата по тези проекти, ще вземем експертни мнения, защото проблемите на хората трябва да се решат, подчерта народният представител от ДПС.

Комисията в парламента няма да разглежда фирми. Тя ще предлага критерии как да се случват нещата, за да има пълна прозрачност, съгласно европейските изисквания, за да може да има ясно и прозрачно финансиране, което да допринесе за осигуряване на работни места и за развитие на региона, отговори Пеевски на журналистически въпрос.

Смятам, че всички си помогнахме тази сутрин и няма да има проблеми, допълни той.

В момента конкретни фирми не може да има. Програмата се отваря догодина. Трябва да има ясни критерии как се избират тези компании и какво ще донесат на региона като развитие. Най-важно за нас е проблемите на хората да се решат, посочи още Пеевски.

ДПС има собствено мнение. Ние разговаряме. Ако някоя тема е важна за България и има плюс за всички граждани, ние я подкрепяме, обобщи Делян Пеевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай