Искров: Отчетите на КТБ са фалшифицирани

Искров: Отчетите на КТБ са фалшифицирани | StandartNews.com

Не съм подал оставката си под натиск, ясен бе гуверньорът на БНБ

Отчетите на КТБ са били фалшифицирани и манипулирани. Това потвърди настоящият управител на Българска народна банка Иван Искров пред БНТ. Той призна, че е бил шокиран, когато е видял отчетите на одиторите.

Надявам се, че при падането на банковата тайна ще стане ясно, че нещо е изманипулирано. Ще се види как едно или няколко лица са използвали парите на вложителите, допълни той.

Отнсно думите му по-рано днес, че наследникът му  трябва да встъпи в длъжност още от 10 юли, той поясни: "Отдавна казвах, че когато политиците са готови да излъчат мой наследник в БНБ, ще подам своята оставка."

По думите му оставката му не била дадена под натиск.

"Вината за КТБ трябва да се търси в нейния мениджмънт. В момента върви разследване дали вина има и "Банков надзор", в него работят изключително добри специалисти", добави Искров.

Нека да приключи разследавнето (за КТБ) и тогава да се види дали (управлението на БНБ) "Банков надзор" има вина в случая за КТБ, каза управителят на БНБ.

Искров обобщи, че все пак КТБ е можело да бъде спасена и показа проект за това, който на 14 юли 2014 г. е трябвало да бъде подкрепен от политиците за да отвори КТБ на 21 юли.

От срещата при президента има стенограма, потвърди Искров и каза: "Ако един ден президентът прецени, че трябва да се отвори тази стенограма ще се види кой (от политиците) какви позиции е защитавал."

Според управителят на БНБ е било възможно банката да бъде спасена и даде пример с Португалия, която е приложила предлагания за КТБ подход за своя банка в тежко положение и сега успешно решава своя казус.

Управителят на БНБ настоя, че на 17 юни 2014 година от банката са излезли с позиция, че КТБ е ликвидна и като цяло банковата система у нас работи добре. Искров обаче обвини националното радио, които, по думите му, изчели анонимен сигнал срещу КТБ и това предизвикало масово теглене на пари, в резултат на това на 20-ти юни ръководството на КТБ е поискало специален надзор.

Шефът на БНБ заяви по повод на клипа, на който е сниман да се весели заедно с Цветан Василев, че банкерите също имат нужда от социални контакти и общото празненство не е повлияло на неговите решения. "Клипът беше предупреждение към определени хора да оставят на мира Цветан Василев и да не пипат неговото имущество, натрупано с парите на вложителите, лично аз не съм близък на собственика на КТБ", заяви Искров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай