БСП-депутати вземали пътни и командировъчни

Народните представители от БСП ще продължат да получават част от възнагражденията си, независимо от отсъствието им от пленарната зала...

БСП-депутати вземали пътни и командировъчни | StandartNews.com

Депутати от БСП, оказва се, не са се вслушали в Думите на лидера Корнелия Нинова и в решението на Националния съвет на партията за напускане на парламент и край на всякаква дейност, защото са вземали пари за пътни и командировки, от името на Народното събрание. Това съобщи председателката на НС Цвета Караянчева.

„Оказва се, че въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от Народното събрание на 18 и 19 февруари нейните народни представители – 16 са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни", обясни Караянчева.

Ако тя не може да си контролира парламентарната група, е неин проблем. Аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично или да променя правилника, каза още шефката на парламента по адрес на Нинова.

На въпрос какво се случва със заплатите на БСП, Караянчева заяви, че тя ще бъде превеждана в сметките на народните представители. „На нея ще бъдат правени съответните от удръжки, както е по правилник. Всичко, което е написано по правилник, стриктно се спазва в Народното събрание“, заяви още председателят на парламента.

Караянчева допълни, че не знае дали парламентарните групи подготвят промени в правилника заради отсъствията. Тя уточни, че на коалиционен съвет са разменени такива мисли с коалиционните партньори на ГЕРБ, но все още няма внесени поправки в правилника.

Народните представители от БСП ще продължат да получават част от възнагражденията си, независимо от отсъствието им в пленарната зала. Това пък става ясно от писмо-отговор на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева до лидера на БСП Корнелия Нинова.

Писмото на Цвета Караянчева е в отговор на вчерашното заявление на Корнелия Нинова, че депутатите от "БСП за България" няма да получават заплати, командировъчни, да ползват служебни коли и разходи за гориво, докато не са в парламента.

"ГЕРБ могат да променят правилника за работа на парламента както си искат. Няма да купят с пари връщането ни в него", написа Нинова.

В писмото Караянчева пояснява, че право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита разходи за ползване на служебни автомобили или командировъчни средства при пътуване в чужбина. В случай че такива разходи не се реализират или предявят от народните представители, те няма да бъдат изплащани.

В писмото се казва още, че председателят на парламента не може да променя еднолично правилника. Затова ще се спазва заложеното изискване да се правят удръжки от възнагражденията за неоправдани отсъствия, без да бъдат изцяло отнемани. Ако не са преведени по банков път, а се получават в брой на каса, дори невзетите възнаграждения се депонират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай