Ирина Бокова: Отдавам победата си на България

Ирина Бокова: Отдавам победата си на България  | StandartNews.com

Париж. „Отдавам тази победа на България – институции, дипломация, президент, и на свършената работа. Това беше своего рода вот на доверие за тези четири години, през които ръководех организацията". Това заяви Ирина Бокова в предаването „Събота 150" по БНР. Тя бе номинираната на първи тур за генерален директор на ЮНЕСКО. Вчера Изпълнителният съвет на ООН за образование, наука и култура гласува с 39 гласа „за" втори мандат на Бокова.

Изпълнителният съвет на ООН за образование, наука и култура гласува вчера с 39 гласа „За" повторната кандидатура на Бокова. Решението за втория мандат ще бъде формализирано в началото на ноември от Генералната конференция на организацията.

Българската обясни, че определя номинацията като вот на доверие за 4-те и години работа в организацията. Тя уточни, че е ръководела ЮНЕСКО в трудни години.

„Смятам, че ЮНЕСКО постигна определени успехи в своето лидерство в областите, в които имаме своите компетенции – образование, култура, това, което направихме по отношение на опазване на културното наследство, това, което направихме за това ЮНЕСКО наистина да се превърне в лидер, в лаборатория на идеи за това какво трябва да бъде образованието на XXI век", допълни Бокова.

На въпрос какво смята за най-голям свой успех за 4 години управление, зададен вчера от Изпълнителният съвет на ООН, българката отговорила, че счита за успех това,което е направила в областта на образованието на жени и момичета. Тя уточни, че е работила за възможността „повече жени да имат достъп до новите технологии, равнопоставеността, да могат повече момичета в страни като Афганистан, Пакистан да имат достъп до това, което се дава на момичетата в други части на света".

„Всички реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет. Каквито и мерки да предприема в началото на следващата година, когато страните-членки ще дадат своите приоритети за това какви програми да финансираме, по какъв начин да продължим да работим, ще се наложи да взема доста тежки решения", каза Бокова.

Бокова не скри, че лобирането на българското правителство е допринесло по някакъв начин за вчерашното решение тя да получи втори мандат. „Смятам, че никога сама не бих могла да постигна такъв успех. В крайна сметка това е успех и на цялата българска дипломация, тъй като всички посолства, предишното правителство и външен министър работиха много усилено за това България да има този пост", каза още тя. И уточни, че номинацията й е част от външната политика на страната и не смята, че в световната дипломация има лични успехи. Това са успехи на държавата, акцентира Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай