Четвъртък,

Има ли нови искри в коалицията? Каримански за мерките и С. Македония

От: Стандарт -
1997
Има ли нови искри в коалицията? Каримански за мерките и С. Македония
A
A
A

„По-добре е сега да бием алармата, а не когато е късно. Даже не съм сигурен, че и сега вече не е късно“. Това заяви пред БТВ депутатът Любомир Каримански по повод антикризисните мерки, които тази седмица бяха лансирани от премиера Кирил Петков.

Той поясни, че решенията за тези мерки се взимат изцяло от икономически-финансовия екип на кабинета „Петков“.

„Аз научих за тези мерки както всички останали депутати от коалицията. Събрахме се на н. нар. коалиционен съвет, където ни бяха раздадени на момента мерките. Даже нямах време да ги обсъдя с колегите от ИТН“, призна Каримански, намеквайки за пореден раздор в коалицията „Петков“.

„Най-голямата ми критика е, че в тази коалиция никой не знае какво прави другият. Когато има вътрешен коректив, задаваме въпроси и т.н. веднага ни казват, че сме опозиция.

Според Каримански антикризисните мерки би трябвало да са съобразени с онова, което е залегнало в коалиционното споразумение. "То предвиждаше да се извършват редица реформи, които би трябвало вече да са стартирали или поне да е стартирало тяхното конструиране. До този момент съм изненадан от това, че дори и не се обсъждат реформи. Няма нищо по-хубаво от това, когато умеем да съчетаваме мерки с необходимите реформи“, заяви Каримански.

По думите му не е ясно какъв ефект ще произведе пакетът от антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв., който правителството представи през седмицата.„До този момент имахме една таблица, в която са мерките, периодът за осъществяване на мерките и какъв ще бъде ефектът върху бюджета. Защо при условие, че толкова време вече не говорим за COVID-19, продължава мярката „60/40“ или поне не знаем нейното състояние и какво става с нея. Досега не съм получил отговор. На нас трябваше да ни е ясно в кой момент т.нар. помощи за бизнеса във връзка с COVID-19 да бъдат или трансформирани, или прекратени“, добави депутатът от „Има такъв народ“.

Според Каримански 0% ДДС за хляба може би ще доведе до известно запазване на цените.„Не мерките, свързани с ДДС, ще помогнат в момента на всичко онова, което е произлязло като ефект от инфлацията, по-скоро именно реформите ще го направят“, поясни той.

Ако изчерпате всички възможни инструменти как бихте подходили?

Едноличните решения с цел само и само да се докаже правотата на необходимия напредък на коалицията не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността на някои представители, които не бих искал да споделя.

Веднъж ми бе казано, че когато гледате премиера все едно гледате началника на кабинета и обратното. Когато началникът на кабинета говори, то говори премиерът.

Оставам на Вас да прецените останалото... Аз съм си направил извода – той е само един. За мен лично компромисите са изчерпани“, категоричен бе Каримански, визирайки премиера Кирил Петков и говорителката му Лена Бориславова.

„Не знам дали ИТН иска да излезе от коалицията. Не сме имали такъв форум, на който да разискваме тези неща“, допълни той.

Думите му са по повод непотвърдена новина от последните дни, че ИТН ще напусне коалицията „Петков“ още тази седмица.

Според информацията вдигането на ветото на България за започване на преговори на Република Северна Македония (РСМ) с Европейския съюз (ЕС) е напът да създаде поредния сериозен трус в управляващата коалиция.

Появи се информация, че в петък сутринта председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов е събрал депутатите от партията и е обявил, че следващата седмица формацията ще напусне управляващата коалиция заради очакването, че премиерът Кирил Петков ще предприеме стъпки за сваляне на ветото върху започването на преговори с Македония за присъединяване към ЕС, пише Anteni.bg.

Каримански допълни, че ако има ползва и ефективност от КСНС, разбира се, че ще участваме в него.

Тази седмица министър-председателят Кирил Петков излезе с видеообръщение, в което призова президента Румен Радев да свика консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което да се обсъди състоянието на преговорите между България и Северна Македония, припомни Блиц.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички