Петък,

Илхан Кючюк: Кръгът "Капитал" подведе САЩ!

От: Редактор -
587
Илхан Кючюк: Кръгът "Капитал" подведе САЩ!
A
A
A

Днес по време на обсъждането в пленарна зала на темата за санкциите, идващи от САЩ и върховенството на закона, евродепутатът от ДПС и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк, зае категорична позиция относно санкциите по закона „Магнитски“. Според него липсата на активност от страна на европейските институции относно наложените санкции е предпоставка за незаконните действия, предприети от българското служебно правителство.

„САЩ е най-важният стратегически партньор на ЕС, но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени от кръга „Капитал“ начело с олигарха Иво Прокопиев. Моите основания за това твърдение са, че както виждаме обвиненията към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни и това всеки изминал ден се доказва.

Определени лобисти говореха че са участвали в процеса по изготвянето на санкции, въпреки че реално нямат място в него. Не на последно място, ден преди оповестяването на санкциите от САЩ, една от най-влиятелните фигури в този кръг заяви, че „очаква благи вести от САЩ“.

И тъй като знае механизма на оповестяване, в рамките на Вашингтон, няма как информацията да е изтекла, ако не работят и други лобисти в целия процес. Г-н Пеевски не им допада, защото с трите медии, които има продължава да изобличава техния олигархичен модел, а ние ще продължаваме да ги изобличаваме пред европейските институции.“, заяви Кючюк по време на изказването си в пленарна зала.

Евродепутатът допълни още каква е структурата на кръга „Капитал“, а именно - силно медийно влияние, претенции за абсолютна защита на човешките права и свободи и либерализъм, но по-интересни са разклоненията на кръга, които са пряко свързани с неправителствените организации.

В своето изказване Кючюк категорично заяви, че кръгът „Капитал“ участва в няколко поредни управления без обаче да се е явявал на избори, като цитира думите на бившия премиер Борисов, че 6-ма министри в неговото първо правителство са били посочени от кръга „Капитал“. 

От своя страна съпредседателят на партия АЛДЕ увери, че ДПС ще продължава да комуникира с американските си и европейски партньори и да изобличава кръга „Капитал“ за търговията с влияние.

 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички