Илхан Кючюк с коментар за сухопътния Шенген

Не съм оптимист за юни, каза евродепутатът от ДПС

Илхан Кючюк с коментар за сухопътния Шенген | StandartNews.com

"Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в шенгенското пространство до юни". Това заяви в предаването "Говори сега" евродепутатът от ДПС и лидер на европейските либерали Илхан Кючюк.

"Трябва да направим всичко възможно и да положим необходимите усилия да влезем и в сухопътния Шенген. България и Румъния трябва да продължат ръка за ръка в този процес. Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в шенгенското пространство до юни", каза Илхан Кючюк.

"Националната позиция беше, че искаме пълноправно членство в Шенген и около нея беше изграден консенсусът - между българските власти, евродепутатите и всички колеги, които през годините са защитавали тази цел. Влизането само по въздух и море в Шенген не беше целта, дефинирана пред всички нас. Но това не означава, че стъпката напред не беше направена. Точно обратното! Ще използваме целия инструментариум от шенгенското пространство, включително и финансов. Ще имаме възможност да даваме оценка на шенгенското пространство не само от гледна точка на нашите цели, но ще даваме идеи и предложения за политика. Въпросът е за активността, до каква степен България желае да бъде активна в процеса на своята интеграция", посочи евродепутатът.

"Аз смятам, че големият проблем на българската външна политика години наред беше, че приема европейската политика като външна, а тя е вътрешна за нас като европейска държава. Процесът на интеграция върви бавно и понякога много разпокъсано. Притесненията ни са да не продължи безкрайно дълго това", заяви Илхан Кючюк.

Той коментира и приоритетните политики на Европейския парламент.

"Европейският парламент е много разнолик, защото очакванията на европейските граждани са различни. Аз прочетох много внимателно едно изследване на Европейския съвет по външна политика: Румъния и Великобритания се интересуват от последствията от COVID-19, в Южна Европа, включително и в България, хората са притеснени наъ-вече от икономическите показатели, северните държави са притеснени от климатичните промени. И разбира се - миграцията, която вълнува най-вече германските граждани."

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай