Играе ли Лорер за БНБ? Истината

Георги Ганев каза кога цените ще са в лова и в евро

Играе ли Лорер за БНБ? Истината | StandartNews.com

Ще играе ли Даниел Лорер за шеф на БНБ? Въпросът стана актуален, след като стана ясно, че силният човек в „Продължаваме промяната” отпадна от надпреварата за еврокомисар. След изслушване в Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се спря на кандидатурата на Илиана Иванова, най-високопоставената българка в Европа, член на Европейската сметна палата. Тя бе номинирана от ГЕРБ. Малко по-късно плъзна слухът, че Лорер ще се бори за БНБ.

Това е по-скоро слух, заяви днес Георги Ганев ог „Продължаваме промяната”. "Очаквам да видя и други кандидатури извън Димитър Радев", добави още депутатът. Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друга кандидатура освен тази на сегашния гуверньор Димитър Радев.

Според Ганев бившият финансов министър от първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков, също би бил добра кандидатура за гуверньор.

Вероятно е по-отрано да се въведе паралелното изписване на цените в евро и лева. От ЕЦБ и еврозоната обаче биха се отнесли „ревниво" към идеята да плащаме в двете валути преди официалното ни приемане, смята още депутатът от ДБ Георги Ганев.

Въпросът се появи след изказване на Асен Василев, че се правят постъпки и преговори да се въведе възможност за разплащане с евро и левове едновременно, без да сме влезли в еврозоната.

„Подозирам, че нашите партньори от ЕЦБ и Еврозоната ще се отнесат ревниво към тази идея. Най-вероятно е по-рано да се въведе паралелното изписване на цените в евро и лев”, заяви Ганев.

Въпреки че текат срокове, референдумът, предлаган от "Възраждане" срещу еврото, може и да няма, смята още Ганев.

„Мои приятели юристи обясниха, че тези срокове са пожелателни. Като мине срокът, няма никакви последици. Според мен не би трябвало да има референдум. Разбира се, подлежа на убеждаване. Според мен въпросът е незаконосъобразен и затова е противоконституционен”, заяви Ганев. 

Относно формулировката на въпроса, той заяви, че е възможно да бъде променена, само ако подписалите се, познаят за какво точно са се подписали.

„Според мен има толкова големи пороци, че не съществува редакция на български език, която да запази въпроса и да го направи конституционен. Не може да бъде коригиран порока на този въпрос и да е конституционен. Най-вероятно въпросът ще се решава в КС”, каза Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай