Игра на котка и мишка за кабинета

Игра на котка и мишка за кабинета | StandartNews.com

София. Игра на котка и мишка започнаха ГЕРБ и "Атака". Хората на Бойко Борисов и Волен Сидеров се дебнат взаимно до сряда, когато е планиран изборът на кабинета "Орешарски". Голямата интрига е депутати на коя от двете групи ще се регистрират, за да има кворум и гласуването да се състои. БСП и ДПС имат точно 120 гласа. Нужно е поне още един депутат да запише присъствие в началото на заседанието, за да може парламентарният шеф Михаил Миков да бие първия звънец. Заради отсъствие на няколко червени депутати вотът за програмното правителство бе отложен за сряда. Първоначалното намерение на БСП и ДПС бе парламентът да се събере извънредно днес следобед. Ще изчакаме редовното заседание на Народното събрание в сряда, за да има време президентът да издаде указ, обясниха от "Позитано" 20 вчера. В 9,00 ч днес номинираният за премиер Пламен Орешарски ще върне на президента Росен Плевнелиев изпълнения мандат на БСП за съставяне на правителство.

Засега от ГЕРБ планират изобщо да не се регистрират в зала. Бойко Борисов има 97 депутати. Лидерът на ГЕРБ не пожела да каже как ще действа при избора на правителство. Той се пошегува с журналистите, че трябва да имат материали и за сряда, за да заработят заплатите си.

Ако и 23-мата от "Атака" не се регистрират, заседанието ще бъде провалено. Националистите ще решат днес каква да е тактиката им. При откриването на 42-ото НС лидерът им Волен Сидеров даде да се разбере, че би дал един депутат, за да има кворум за избор на кабинет.
Вчера обаче "Атака" не се отзова на поканата за консултации при кандидат-премиера Пламен Орешарски. А на първото заседание на 42-ото НС Сидеров заяви, че няма да подкрепи кабинет на "Орешарски, Бадемов, Лешников".

Всички в парламентарните кулоари гадаеха вчера какво ще е поведението на ГЕРБ и "Атака". ГЕРБери казваха, че ако всички атакисти се регистрират, същото ще направят и те. При 240 депутати кворумът за избор на правителство става 121 души (50 плюс 1) - гласове, с които БСП и ДПС не разполагат.

Още не е ясно и дали червените ще решат да се презастраховат, като предложат гласуването за правителството да е тайно. От ДПС биха приели подобна идея. ГЕРБ са категорично против.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай