ИДП: Има почва за българска СИРИЗА

ИДП: Има почва за българска СИРИЗА | StandartNews.com

Победата на радикалната левица в Гърция може да вдъхнови появата на подобна антисистемна формация и в България, а това би ударило по БСП. Към момента от успехите на СИРИЗА у нас се облагодетелства „Атака". Това пише в месечния доклад на Института за дясна политика.

„Много от тезите на Сидеров съвпадат с тези на СИРИЗА. Особено по оста на противопоставянето между ЕС и Русия. По всяка вероятност Сидеров ще засили още повече антиевропейското си говорене и ще го гарнира с още по-голяма доза крайно лява реторика", обясняват от ИДП.

Според тях, фигурата на Волен Сидеров е „добре позната и дори овехтяла", но победата на СИРИЗА със сигурност ще даде основания за мобилизация на твърдия електорат на „Атака", посочват още от института и уточняват, че има почва за развитие за крайно лява коалиция с участието на националистите.

„Към този момент БСП е поставена в менгеме между антисистемния пример на гръцката СИРИЗА и консервативния характер на собствения си електорат", пише още в доклада.

От ИДП посочват, че в БСП има няколко проблема, сред които основният е, че няма политическа фигура, която да промени консервативния облик на партията.

На фона на сложните вътрешно и външнополитически събития, „състоящото се от четири партии управляващо мнозинство изживява процес на стабилизация след първоначалния шок от влизането във властта", се казва още в текста.

Програма за саниране, която „може да се превърне и в най-ефективното предизборно послание на най-голямата партия в управляващата коалиция", е основен акцент за ГЕРБ в доклада.От ИДП смятат обаче, че при евентуални проблеми може да се отрази на кандидат-кметовете от партията на Борисов.

Патриотичният фронт е излязъл от първоначалната си криза и след напускането на Велизар Енчев, скандалите са стихнали, пишат от института. „Формацията има сложната роля да балансира антисистемните настроения на електората си с подкрепата за правителството", пишат от ИДП и подчертават, че ако патриотите може да имат далеч по-дълъг живот в този си вид, отколкото се е предполагало по-рано.

„АБВ се превръща в мост за консервативен електорат от ляво вдясно", е изведено като вътрешно заглавие в доклада, като от института изразяват мнение, че формацията излъчва стабилност, а действията на Ивайло Калфин като социален министър са успешни.

„В перспектива АБВ все повече ще се превръща в мост, който ще води хора, до момента населявали лявото политическо пространство, но с консервативно-патриотични разбирания, към дясно консервативния спектър", пишат от ИДП.

„Ако партиите от блока се регистрират поотделно за местния вот през есента на 2015 година, то съдбата на формацията в този й вид след изборите ще бъде крайно неясна и заобиколена от рискове.", се казва още в доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай