И вторият вот на недоверие не мина

Ако вотът бе гласуван тайно, подкрепата за правителството щеше да бъде повече, смята Орешарски

И вторият вот на недоверие не мина | StandartNews.com

София. С 93 гласа "За", 118 "Против" и 20 "Въздържали се" не беше приет вотът на недоверие към правителството на премиера Пламен Орешарски за провал на политиката му в сферата на регионалното развитие. Вота подкрепиха депутатите от ГЕРБ, един депутат от Атака гласува "Против" заедно с представителите на БСП и ДПС, останалите националисти се въздържаха. Вотът на недоверие беше внесен от опозицията от ГЕРБ, след като първият вот на недоверие за министерството на инвестиционното проектиране беше отхвърлен от депутатите.

След гласуването членовете на кабинета влязоха в залата и заеха местата си, а групата на ГЕРБ ги посрещна със скандиране "Оставка". Мнозинството отвърна с аплодисменти и викове "Ура".

Отрицателен вот изказаха Ердинч Хайрула от ДПС, Дора Янкова и Валери Жаблянов от БСП. Според тях, причините за пропуските, които ГЕРБ посочват, се коренят в грешките на предишното управление. "Вотовете на недоверие до дупка не са решение, усилията на депутатите трябва да се насочат към бюджета и подобряване на ситуацията в страната", каза Жаблянов. 

Регионалните различия се задълбочават от '80-те години насам, призна от трибуната премиерът Пламен Орешарски. "Регионалната политика е една от политиките с много дългосрочни параметри. Днешната регионална политика има предпоставки в последните години. Дори и да реализираме всичките си програмни намерения по балансирано развитие на регионите, едва ли ще успеем да заличим изцяло различията", описа той ситуацията в регионалната политика.

Орешарски изрази благодарност към всички депутати, които подкрепиха кабинета, както и на опозицията за критиките, които приема като сигнал, макар че част от тях по думите му са базирани на хипотези. Той изказа готовността на кабинета да продължи да работи за развитието на регионите.

Ако вотът на недоверие беше гласуван тайно, подкрепата за правителството щеше да бъде повече, заяви в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски.

Силно се надявам, че щеше да бъде така, макар че никой не може да каже, допълни той.
По време на изявлението на премиера мъж с фланелка с лика на Орешарски се приближи до него, без да реагира охраната или пресцентъра на парламента, и му поиска автограф. По-късно той се представи като Александър Кръстев и посочи като повод за действието си навършването на 100 дни от организирането на контрапротеста в подкрепа на правителството, предаде БНР.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вота на недоверие за успешен. "Вотът е успешен, защото хората все по-ясно виждат колко е пагубно това правителство", каза Борисов в кулоарите. „Не може да говорят за конструктивизъм, след като всяко тяхно действие е пагубно и грешно", категоричен бе той. "Безспорен факт е, че без „Атака" това правителство не може да съществува", смята лидерът на опозицията.

„Явно е, че срядата ще бъде ден за вотове на недоверие, което е парадокс. Това е анормално, това е категоричното падение на опозицията", критикува ГЕРБ председателят на ДПС Лютви Местан. „Най-важният извод е за профила на министър-председателя Орешарски. Той се държа като истински европеец днес – благодари освен за подкрепата на двете парламентарни групи, които отхвърлиха вота на недоверие, благодари и на опозицията за критиките и заяви, че ще се съобрази с опозиционната критика", похвали премиера Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай