И министър Петкова иска прокурори в енергетиката

И министър Петкова иска прокурори в енергетиката | StandartNews.com

Държавните ревизори подготвили доклади с имената на хората и фирмите, извършили нарушения

Прокуратурата да подхване далаверите в енергетиката. След бизнеса това поиска и енергийният министър Теменужка Петкова. Ден по-рано работодателските организации и синдикатите призоваха главният прокурор да се самосезира за множеството злоупотреби и неизгодни договори в сектора, които са причина за огромните дефицити в Националната електрическа компания (НЕК). Пред БНТ министър Петкова припомни, че по времето, когато е била шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция, са извършени проверки по редица проекти и са установени "доста сериозни нарушения".

"Съставили сме доклади, доказали сме това, което сме установили и много се надявам прокуратурата да се произнесе. Там пише имената на хората, фирмите, времето, годините, през които са извършени тези нарушения", заяви Петкова. Тя подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов да се създаде спецзвено от прокурори, енергийни експерти и ДАНС, което да следи движението на фактурите на ВЕИ-централите и ЕРП-та към НЕК. Енергийният министър припомни, че с последните промени в Закона за енергетиката от 24 юли т.г. също се въвеждат мерки за ограничаване на злоупотребите.

Когато ЕРП-та представят пред НЕК своите искания за плащане на ток от ВЕИ-централа, те вече ще трябва да доказват това с фактури от съответните производители, както и протоколи, които установяват реалния размер на използваната електроенергия.

Подобно на премиера министър Петкова също запита задочно работодателските организации и синдикатите защо не са протестирали през последните 10 г., когато в сектор Енергетика са се взимали решения за големи енергийни проекти, от които сега недоволстват. Тя защити решението на КЕВР за вдигане на добавката "Задължение към обществото" за бизнеса от 1 август. Според Петкова това е балансирано решение, което "ще постави на друга основа развитието на енергийния сектор в България".

"Законът за енергетиката ясно е постановил цената "Задължение към обществото" да бъде разпределена справедливо и по равно спрямо всички крайни потребители. Ето защо не е възможно да бъде въведена диференцирана ставка за индустрията и за битовите потребители", обясни Петкова. За сметка на това индустрията ще получи компенсации, които ще намалят разходите й за ток. Специалната наредба е изпратена за нотификация в ЕК и след като бъде нотифицирана, ще започне да действа със задна дата от 1 август, увери Петкова. Тя защити шефа на КЕВР Иван Иванов, чиято оставка искат работодателските организации и синдикатите. Според нея той има доказана висока репутация в обществото и е с необходимия опит в областта на енергетиката, а зад него е застанал българският парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай