И в новия кабинет има възпитаник на Харвард

Ето кои са тримата нови министри

И в новия кабинет има възпитаник на Харвард | StandartNews.com

В новия служебен кабинет също ще има възпитаник на Харвард. В предишния вариант това бяха Кирил Петков и Асен Василев. 

Новото попълнение е Валери Белчев, който заема поста министър нва финансите. Той притежава магистърска степен по публична администрация (MPA) от Harvard University, има и диплома по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас, както и магистърска степен по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. В началото на кариерата си е работил във водещи търговски банки, включително "Ейч Ес Би Си", "Креди Агрикол Индосюез", "Фортис Банк" и "Сосиете Женерал". През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където оглавява отдел "Бизнес развитие".

От създаването на държавното дружество "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД през октомври 2015 г. Белчев е назначен за изпълнителен директор и председател на Управителния съвет. Той бе на поста до 2017 г., а две години по-късно напуска Фонда на фондовете.

Новият министър на икономиката ще е Даниела Везиева, която бе заместник-министър в същото ведомство във втория кабинет на Борисов. Тогава начело на МИ беше Божидар Лукарски. Везиева беше назначена на поста от квотата на партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите". Тя е магистър по икономика от Стопанската академия в Свищов и преди да стане заместник-министър, ръководеше отдел "Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване" в Регионалния инспекторат по образованието в Русе. 

Бивш шеф в РУО - Русе поема министерството на икономиката - DUNAVMOST.com

Транспортният министър Георги Тодоров предава поста на Христо Алексиев, който е председател на Управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Алексиев беше служебен министър на транспорта в първия кабинет на Румен Радев, начело с Огнян Герджиков. Той попадна и в проектокабинета на Слави Трифонов, начело с Николай Василев, чийто състав бе обявен веднага след спечелването на изборите на 11 юли.

Кой е Христо Алексиев - служебен министър на транспорта - Общество -  DarikNews.bg

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай