Хюсменова: Превърнете различията в ценност

Хюсменова: Превърнете различията в ценност | StandartNews.com

Живеейки в пъстроцветно общество не трябва да забравяме другия до нас, неговия бит, неговата радост и тревога, а различията трябва да превърнем в ценност, а не в заплаха. Това призова евродепутатът Филиз Хюсменова по време на откриването на изложбата "Поглед към живота на малцинствата в България" в Европейския парламент. На събитието присъства и еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоственост Вера Юрова.

Българският евродепутат припомни, че ситуацията в цяла Европа е тревожна на фона на тероризма и случилите се трагедии, че се разраства езика на омразата, създават се все по-силни ксенофобски настроения. "Точно затова, с тази изложба искаме да покажем, че нашата чувствителност към различията не намалява, че искаме да съхраним ценностите си – толерантност, заедност - в името на хармоничното ни съвместно съществуване", заяви още Хюсменова.

Комисар Юрова обърна внимание на терористичните атаки и необходимостта от предприемане на сериозни и адекватни мерки. Според нея в този труден период е много важно да се подпомогнат основните ценности и принципи, върху които се гради Европейският съюз. "Равноправието и уважението към малцинствата са част от тях", допълни еврокомисарят, поздравявайки Хюсменова за изложбата в Европарламента.

За откриването пристигнаха 20 деца от България, отличени в конкурс за есе, посветено на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Те имаха възможността да разгледат Европейския парламент и забележителности на Брюксел. Съорганизатор на събитието е фондация „България интернешънъл".

Автор на снимките е фотографът Огнян Панов, а изложбата, която е представяна в Народното събрание на България, е посветена на приноса на Abraham H. Foxman, почетен председател на Американската лига против поругаването, посветил живота си на борбата за свят без омраза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай