Халил Летифов каза в Барутин най-важното за ДПС

Движението пази правата и достойнството на всички български граждани, заяви зам.-председателят

Халил Летифов каза в Барутин най-важното за ДПС | StandartNews.com

Източник: smolyan.bgvesti.net

"В Барутин почитаме свидните жертви на т.нар. „възродителен процес“, да не забравяме тези мрачни събития, но и да припомним, че ние съзнателно сме избрали тази борба за демокрация и отстояване на името да бъде без оръжие и да бъде пътят на единението". Това заяви заместник-председателят на ДПС Халил Летифов на възпоменателен митинг в Барутин по повод 52 г. от събитията, свързани с първия етап от предприетата от тоталитарния режим принудителната асимилация на хората в Родопите, предаде БТА.

Снимка: smolyan.bgvesti.net

С молитва и поднасяне на венци и цветя бяха почетени двете жертви по време на насилствената смяна на имената и десетките пострадали. При опита за насилствена асимилация в Барутин са убити две жени - Неджибе Келосманова и Емине Ибрахимова, а простреляните са Силвие Поченли, Фатма Дервишева, Джемиле Келосманова, Феим Поченли, Джемал Ибрахим, Кемил Куртов.

Снимка: smolyan.bgvesti.net

"От създаването на ДПС преди 34 г. ние проповядваме, че постигаме всички наши общочовешки цели за защитата на достойнството, на правата на всички български граждани по демократичен начин, без оръжие", допълни Летифов. Народни представители, кметове, общински съветници от ДПС, жители на Барутин и гости присъстваха на възпоменателния митинг. 

Снимка: smolyan.bgvesti.net

"Почитането на жертвите на т.нар. „възродителен процес” е и напомняне, че именно борбата за името, за религията, за достойнството на българските мюсюлмани, докара демокрацията в нашата родина", заяви Халил Летифов.

Снимка: БТА

Той акцентира в словото си, че това е съзнателен избор за „борба без оръжие, без противопоставяне или омраза, на основата на единението, единството, заедността“. "По този начин 34 г. ние отстояваме демокрацията, законността, мира, териториалната цялост на нашата родина", каза още той.

Снимка: БТА

Според него и днешните събития потвърждават, че демокрацията се отстоява всеки ден и се защитава на всички избори.

"ДПС винаги уважава и подкрепя различието, защото тази хармония от различия прави по-красив света, създава условия за конкуренция и повече развитие", каза Хайри Садъков, депутат от Смолянски район. Той препоръча и в Доспат да не се преследват „различните, които са подкрепяли ДПС или която и да е друга партия“. Неговите думи прозвучаха по повод постъпили сигнали от местни жители от Барутин.

"ДПС до ден днешен отстоява демокрацията, а в последните година-две ДПС носи със своите действия баланс в държавата, за да има държавност", допълни Садъков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай