Хакерска атака срещу властта (ОБЗОР)

Хакерска атака срещу властта (ОБЗОР) | StandartNews.com

Излезлият в лично качество лидер на ДСБ Радан Кънев се оказа сам и в изолация. Никой не последва неговия пример, а най-вероятно министрите Петър Москов, Николай Ненчев и Тодор Танев остават в правителството. Междувременно стана ясно, че до следващата сряда трябва да има нов правосъден министър на мястото на подалия оставка Христо Иванов.

Фалшив имейл от Чехия извади Кунева и партията от управлението

Радан остана сам

ДСБ не последва Кънев, партньорите му го критикуват

Радан Кънев остана сам. Ден след като обяви, че еднолично излиза в опозиция и управлението вече не се ползва с неговата подкрепа, никой от собствената му партия не го последва. Самотен остана жестът и на излъчения от гражданската квота на Реформаторския блок депутат Гроздан Караджов. Той подаде оставка като председател на Транспортната комисия със заканата, че още 15 от групата на реформаторите ще го последва. Нищо от това не се случи. Дори Атанас Атанасов, който заяви, че е готов с оставката си като шеф на вътрешната комисия в парламента, така и не подаде заявлението си за оттегляне. Депутатите от ДСБ запазиха мълчание. Единствено зам.-председателят на НС Иван Иванов лаконично заяви, че подобна мисъл му е минавала.

Партньорите в РБ не спестиха упреците към Кънев. Основните обвинения към него бяха, че е взел еднолично решение, вместо да го консултира с партньорите, и по този начин ясно показва пренебрежението си към тях.
"Радан Кънев си направи политическо харакири", отсече Румен Христов от СДС. Парадоксалната ситуация, в която шеф на ПГ от управляваща коалиция еднолично става опозиционер, Даниел Вълчев от ДБГ коментира така: "Според мен някои хора имат раздвоение на личността. Това без шизофрения не става".

Решение на ДСБ за излизане от коалицията може да бъде взето в събота на семинар, организиран от евродепутата Светослав Малинов. Подкрепата, която Кънев очаква, е под въпрос. "Много сложна ситуация", коментира негов депутат.

Депутати от ДСБ открито коментираха , че не одобряват действията на Кънев. Те обясняваха, че всичко зависи от решението на Петър Москов - дали ще последва лидера си и ще излезе от правителството, или ще продължи да бъде здравен министър и да реализира докрай започнатата реформа. Москов  не даде ни най-малък знак, че възнамерява да се разделя с поста си. Ако ДСБ не подкрепи Радан Кънев, той ще подаде оставка, твърдят източници на "Стандарт". Той споделил тези свои намерения пред най-близкия си кръг. Най-вероятният кандидат за лидер на ДСБ в този случай е Москов, който вече бе негов конкурент за поста.

Другите двама министри в кабинета - военният Николай Ненчев и просветният Тодор Танев, също няма да се оттеглят. Ненчев е уверил партньорите си в РБ, че няма да подава сам оставка. "На този етап въпросът с оставката ми не стои", отсече  и Танев. Според него разцеплението сега може да доведе до прегрупиране в Реформаторския блок.

Интересен вариант за изход от ситуацията предложи Иван Иванов. Според него "предвид променената политическа ситуация всеки министър трябва да препотвърди, че може да изпълнява реформите, с които се е ангажирал". Това било въпрос на личен избор. Така реформаторите в кабинета могат да спасят постовете си.

Междувременно реформаторските министри - лидери на партии, се събраха на консултация с вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова в МС, твърдят източници на "Стандарт". На срещата присъствали Божидар Лукарски (СДС), Меглена Кунева (ДБГ) и Николай Ненчев (БЗНС).

В очакване на решението на ДСБ  всички партии в Блока проведоха спешни заседания на ръководствата си. НИС на СДС даде мандат на председателя си да води преговори с коалиционните партньори. "Ние сме за това да се спази коалиционното споразумение, да имаме синхрон в коалицията и да не правим стъпки, които не са обсъдени помежду ни. Ако правим политика, трябва да я правим заедно. Ще търсим консенсус", коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на СДС и на ПГ на РБ Борислав Миланов. "Ще вземем мъдро общо решение, без да се поддаваме на емоции, както, мисля, постъпи Радан. Моментът е труден външнополитически, нямаме нужда от сътресения в държавата, и то преди празниците. Не бива да се ръководим от моментни чувства", допълни Борислав Великов от БНД. Той ще настоява лидерската среща в РБ да се проведе още в неделя.

Хакери атакуваха кабинета с фалшив имейл, с който пратиха Меглена Кунева и партията й в опозиция. Според партенката "всички министри, зам.-министри и други членове на изпълнителната власт от Движение "България на гражданите" напускат постовете си в знак на несъгласие със саботирането на реформите".

От щаба на Кунева реагираха светкавично и минути по-късно опровергаха информацията. "Съобщението е фалшиво, ние не бихме предприели такива прибързани и нервни действия", коментира лидерът на ДБГ. Даниел Вълчев пък определи кибератаката като "живо безобразие". От ДБГ сезираха ДАНС, ГДБОП, главния прокурор и вътрешния министър. По-късно стана ясно, че мейлът е пратен от чешки адрес.

Пред "Стандарт" депутатът от РБ Димитър Шишков предположи, че хакването е дело на "служители на определена партия и безотговорни хора, които решават, че не могат да играят в екип".

"Някой има интерес да създава подобни провокации в този момент. Със сигурност е целенасочено", посочи и секретарят на партията Димитър Делчев. Хакерската атака е поредният опит да се разклати кабинетът, заявиха пък народни избраници от ГЕРБ.

Ясен Тодоров: Няма проблем с одобрените промени

Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров не вижда проблем в приетите промени в конституцията.

Тодоров заяви, че не е съгласен с мнението на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, че България се превръща в прокурорска държава и не разбира на какво се базира то. Той посочи, че Иванов не е трябвало да оставя нещата, след като те са докарани донякъде и сега трябва някой друг да доразвива идеите му.

Според Тодоров завчера депутатите са приели предложенията на Христо Иванов. Председателят на Етичната комисия заяви, че лични сблъсъци с бившия министър не е имал, а Христо Иванов си е позволявал да отправя лични нападки.
Той посочи, че когато Иванов е бил избран за служебен министър, добронамерено го е посетил в неговия кабинет, където е изложил желанието си да работят добре съвместно. "Това си е негов личен избор. И сега почват пак лозунгите и пак протестите", каза Тодоров по повод на оставката на Иванов. "Когато излязох завчера от парламента, вече имаше хора с предварително подготвени плакати", добави той.

Ако РБ се разцепи, изчезваме от политиката

Димитър Шишков, депутат от ДБГ

- Г-н Шишков, имате ли предположение кой стои зад кибератаката срещу ДБГ?

- Служители на ГДБОП бяха в централата на партията и извършиха проверки. Веднага след кибератаката срещу нас незабавно информирахме главния прокурор, министъра на вътрешните работи, ГДБОП, ДАНС. Зад атаката стоят служители на определена партия и безотговорни хора, които просто не могат да играят в екип.

- Как очаквате да реагира ДСБ след едноличното излизане в опозиция на лидера й Радан Кънев?

- Партията му не го е последвала. Радан Кънев трябва да спазва правилата, както го правим ние - решенията в ДБГ и в РБ се взимат колективно и всички се подчиняваме на тях. Интересно ми е, ако утре гласуваме да подкрепим предложение на ГЕРБ, как ще реагира тогава ДСБ или някой от ръководството, когато е в опозиция. Подобни единични движения ми напомнят старото СДС, в което един вожд бе решил, че който не е съгласен с него, е комунист. Така се съсипа СДС. Аз съм убеден, че разумът ще надделее в ДСБ. Там имам много приятели и ще вземат решение, най-малкото да запазят РБ, което е най-важно.

- Москов и Ненчев остават ли в правителството?

- Да, остават в правителството на този етап. Но ако здравният министър бъде притиснат, много трудно ще издържи. Той ще трябва да избира между поста и стабилността на държавата и правителството и това да спаси членството си в партията. Аз мисля, че той е достатъчно умен мъж и ще намери изход от ситуацията, която ДСБ сами създадоха. Приканвам колегите да продължим да работим заедно, иначе изчезваме от политическата сцена. Никой няма да ни приеме на сериозно повече. Ако и този път направим грешката да съсипем това, в което хората вярват, приключваме с политиката. Ако има разцепление, това ще доведе до лоши последствия. Най-важното, което трябва да стане, е първо да не се разцепи ДСБ, а след това да не последва разцепване и на РБ.

Нов правосъден министър до сряда

Трябва да присъства на третото четене на промените в конституцията

Премиерът Бойко Борисов е поискал от реформаторите да предложат до края на седмицата кандидат за овакантеното от Христо Иванов министерско място, научи "Стандарт". Ако не го сторят, то ГЕРБ може да посочи име. Идеята е до вторник да има назначен министър, за да може в сряда, когато в пленарна зала влязат за окончателно приемане конституционните промени, той да присъства в зала и мястото да не е празно. Възможен е и трети вариант - независим, непринадлежащ към политическа формация човек, да бъде назначен.

Единственият спряган кандидат за поста на Иванов засега е Меглена Кунева, която като вицепремиер отговаря за дейността на неговото ведомство. Пред "Стандарт" Даниел Вълчев, който е член на ДБГ, отрече да има амбиции за поста, въпреки че и неговото име се завъртя в публичното пространство. "Единствената нова функция, която смятам да приема до края на годината, е тази на Дядо Коледа пред сина ми", коментира той. Вълчев е в чужбина и ще се върне в страната в края на седмицата. Попитан дали в такъв случай правосъден министър ще стане Кунева, той отговори: "Попитайте г-н Радан Кънев, нали ние сме лошите". "Няма предложения в ДБГ, не са обсъждани конкретни имена. По-скоро се говори за това, че принципно трябва да се продължи съдебната реформа и тя трябва да бъде достатъчно дълбока. Това зависи от бъдещия министър, но ние трябва да изберем човек, който има ясна воля да провежда съдебна реформа", допълни Димитър Делчев, секретар на ПГ на РБ.

"Стандарт" научи още, че ремонтът в кабинета ще става постепенно, а не пакетно - няколко глави да паднат наведнъж. На дузпата е още един реформатор - министърът на отбраната Николай Ненчев. Въпреки слуховете и желанието на Радан Кънев шефът на просветното ведомство Тодор Танев запазва мястото си.

И Христо Иванов преброи своите

И правосъдният министър Христо Иванов преброи хората, които го подкрепят. "Дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи. Христо Иванов постигна много", защити го президентът Росен Плевнелиев. "Иванов успя да наложи като централна и незаобиколима за българското общество темата за съдебната реформа. Благодаря му за това и съм сигурен въпреки изненадващата му оставка, че той ще продължи да работи и ще бъде посветен на тази реформа", заяви Плевнелиев. Той поиска "всеобхватна и дълбока реформа в съдебната система". И каза: "Надявам се това, което беше прието, макар не в пълния му и очакван от гражданите вид, да послужи като една основа за следващи законодателни промени."

"Оставката на правосъдния министър беше една предизвестена смърт от т.нар. исторически компромис", коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той определи гласуването на поправките в конституцията като "един етюд, в който всеки има определена роля". Председателят на ВКС заяви, че това е най-окастреният вариант на идеите, които са фигурирали в актуализираната стратегия за съдебна реформа. "За съжаление, политическата воля беше насочена към това да се произведе един продукт, удобен за Брюксел, за да може да се покаже, че нещо се случва, а всъщност това не е така", каза още Панов.

"Ние и като държава изобщо нямаме последователна антикорупционна политика по високите етажи на властта и това е централната тема на съдебната реформа", заяви и Христо Иванов.

Борисов благодари на парламента

Благодаря на парламента, че вчера демонстрираха толкова голямо единство и стабилност. Това заяви премиерът Бойко Борисов след подписването на инвестиционното решение за интерконекторната връзка с Гърция. В сряда парламентът прие с голямо мнозинство промените в конституцията. Веднага след тях правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, която премиерът прие. "Ако нямаше правителство и парламент, днес нямаше да го има това. Диверсификацията на газ нямаше да я има, ако нямаше стабилно правителство", коментира премиерът Борисов.

Караянчева: Няма други оставки

Няма повече оставки за момента, коментира в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя напомни, че решението на Христо Иванов е лично. Същото Караянчева каза и за Радан Кънев. Депутатката напомни колко важна е била съдебната реформа и попита защо Радан Кънев не е обикалял два месеца по партиите, за да убеждава депутатите да подкрепят Христо Иванов и неговите предложения за промени. По думите й, от партията на Георги Първанов са обикаляли, за да убеждават народните представители в правотата си. "Не може да пускаш песновки във "Фейсбук" и после да чакаш някой да те подкрепи", каза Караянчева за Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай