Гвардейци и протестър за новите депутати /ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ/

Парламентаристите полагат клетва

Гвардейци и протестър за новите депутати /ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ/ | StandartNews.com

11:07 ч. - Мая Манолова настоя за пълна ревизия на старата власт. Днес внасяме проекторешение за създаване на комисия по ревизията. Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието, закани се Манолова.

10: 49 ч. - Председателят на „Да, България“ Христо Иванов бе единственият представител на политическа партия в Народното събрание, който заяви, че съгласието и обединението не е най-важното в този момент. Той заяви, че тема номер едно за неговата партия си е оставката на главния прокурор Иван Гешев и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров, което не стана с протестите, но сега ДБ ще внася законопроект.

10:37 ч. - В този възможно най-пъстър парламент, създаващ невъзможност да управленски партийни коалиции избирателите искат да се изпълни девиза съединението прави силата. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първата си пленарна реч пред новия парламент. Той съобщи, че ДПС би подкрепило правителство на трите нови партии, ако то има ясна програма и приоритети.

Карадайъ посочи 4 приоритета, които Движението ще подкрепи:

1. План за излизане от пандемичната криза. Нова, ускорена ваксинационна програма, по-ефективни мерки за защита на населението и бизнеса

2. Програма за възстановяване и устойчивост. Досегашните варианти на Националния план за възстановяване от кризата не отговарят на интересите на страната, каза Карадайъ.

3. Разговори да приемате с консенсус на програмата за ускорено икономическо развитие на България

4. Достойно членство в евроатлантическите структури

10:10 ч. - Пълна ревизия на кабинета и мораториум до съставяне на нов кабинет за отдаване на концесии, за назначаване по бордове и други ръководни позици, поиска Корнелия Нинова в речта от името на БСП.Над 5 милиарда лева за извън решение на парламента са похарчени през последните месеци, каза Нинова. Едва 1,4 милиарда лева има в бюджена извън заделените пари във фондове и резерви, каза Нинова.

10:00 ч. - Промяна на изборния модел е главната задача на този парламент, обяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" и даде знак, че партията му ще работи в това народно събрание, за да изпълни решенията от референдума, който бе организиран от екипа на Слави Трифонов. „Този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Ще работи толкова, колкото трябва и това скоро ще стане ясно.”, допълни той

09:57 ч. - Мика Зайкова нахока и народните представители. Доайенът на депутатите благодари на Десислава Атанасова за „програмната реч”. И това предизвика дюдюкания и кикот от страна на новите партии. Дами и господа, както каза г-жа Атанасова, злобата не е добър съветник, каза Зайкова. А глупостта дами и господа се плаща най-скъпо, отсече доайенът.

09:50 ч. - Победителят на изборите е само един – ГЕРБ, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-  СДС Десислава Атанасова в изказването си в началото на 45-тия парламент.

Ще предложим кабинет, така че да заработи на същите високи обороти, на които се работеше и досега. Ако той не бъде подкрепен, отговорността ще бъде на втората политическа сила – Слави Трифонов. Това е момента, в който зрителите на шоуто ще трябва да се запознаят с дългосрочните и краткосрочните намерения, извън лозунги, подвиквания и заклинания, каза Атанасова.

09:45 ч. - Румен Радев обяви, че в понеделник започва консултации за кабинет. Ако те са неуспешни ще състави служебно правителство

09:41 ч. - Румен Радев заяви в словото си: "Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата - трябват ясни граници за възможните компромиси и ясна политическа отговорност." Според него са необходими решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

09:40 ч. - Целият парламент стана на крака при влизането на Румен Радев в пленарната зала. Тон даде доайенът Мика Зайкова, която след като обяви речта на държавния глава стана права. След нея Тошко Йорданов и групата на „Има такъв народ” се изправиха на крака и започнаха да аплодират. Последваха ги хората на Мая Манолова и Христо Иванов. След това се изправи и групата на БСП. ГЕРБ останаха седнали.

09.39 ч. - Прозвуча химна на Европейския съюз

09:37 ч. - Прозвуча химна на България

09: 35 ч. - Слави Трифонов и още петима депутати под карантина заради коронавируса  положиха онлайн клетва

06:26 ч. - "Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението", каза Мика Зайкова в словото си като доайен на депутатите.

09: 25 ч. - Негово светейшество патриарх Неофит е болен, каза доайенът на депутатите Мика Зайкова. Това е причината духовният водач на българите да пропусне първото пленарно заседание на новия парламент

09:20 ч. - Мика Зайтова удари първия пленарен звънец. Дано да съм добра орисница, каза доайенът на депутатите.

09:05 ч. - С поименна проверка на присъстващите депутати тръгна новият парламент. Причината е липсата на системата за гласуване. Доайенът на депутатите Мика Зайкова започна да чете поименния списък на депутатите, всеки от които ставаше, за да покаже, че е в залата.

08:54 ч. – Румен Радев и Илияна Йотова влязоха в НС. Нека пожелаем успех на новите народни представители, бе единственото, което каза Радев.

08:50 ч. – Цялата група на „Има такъв народ”, водена от Тошко Йорданов, пристигна заедно и влезе в НС. Най-накрая ще има парламент, какъвто горе-долу искаха хората, каза Йорданов.Той обяви, че групата му предварително нищо не коментира.

08:30 ч. - Още днес ще внесем предложението си за създаване на парламентарна комисия по ревизията на управлението на Бойко Борисов. Това съобщи Мая Манолова на влизане в Народното събрание. Тя допълни, че още утре ще вика Борисов в парламента, за да му зададе въпроси за Националния план за възстановяване.

08:20 ч. - Ясен, добър и експертен кабинет, който да преведе държавата през кризите ще предложи кандидатът на ГЕРБ и Бойко Борисов за премиер Даниел Митов, съобщи самият той на влизане в Народното събрание.

08:15 ч. – Последни приготовления в пленарната зала. В нея бе монтиран голям бял екран, от който ще говорят онлайн Слави Трифонов и други депутати под карантина. Гласуването ще е с вдигане на ръка, тъй като времето за приготовления не стигна за връщане на пултовете за гласуване от новата в старата сграда на парламента.

08: 05 ч.  – Един протестиращ гражданин свири с тромба срещу Бойко Борисов пред служебния вход на НС. Мъжът заглушаваше изявленията на новите депутати.

08:00 ч. Пред парламента бе опънат червения килим, по който в 45-ото НС ще влязат новите депутати и официалните лица. От двете страни на пътеката ще подредиха гвардейци в шпалир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай