Греков: 33 000 ферми може да бъдат затворени

Греков: 33 000 ферми може да бъдат затворени | StandartNews.com

София. 33 000 малки ферми може да бъдат затворени до края на годината поради неспазване на изискванията на ЕС. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков по Дарик радио. От общо 80 хиляди животновъдни ферми има 33 000, които не отговарят на европейските изисквания, главно за хигиена и механизация. Те би трябвало да бъдат затворени в края на годината според правилата на съюза. "В момента сме в одитна проверка. Каквито и отсрочки да им дадем, не всички могат да спазят изискванията. Това са малки ферми с по няколко животни, във високопланински райони. В някои от отдалечените места това е препитание на хората и трябва да им дадем шанс", каза министър Греков. 

Голяма част от животновъдите по малките населени места до този момент не са се възползвали от европейските фондове и мерки. "Те нямат информация за това и вината е в администрацията, която не е отишла да им обясни как могат да получат средства", призна министърът. Той заяви, че ще настоява областните земеделски служби и общинските съветници да отидат при тях, да им обяснят и да им помогнат.

Греков увери, че няма да има проблем със субсидиите за животновъдите. В сряда 20-30 земеделски производители протестираха пред министерството поради опасенията си, че няма да си получат субсидиите през октомври. "Предвидените 144 млн. лв. за отглеждане на животни са гарантирани, до 9 юни са подадени заявките, до 16 октомври ще си получат средствата", категоричен бе министърът. Той обясни, че плащанията не са добре разпределени във времето, тъй като през октомври цената на фуража е по-висока, отколкото през юли. "Ще се постараем плащанията да бъдат така разсрочени, че да могат да ги използват да купят по-евтин фураж", каза Греков. 

Следващата 2014 г. ще бъде преходна, пълното изпълнение на мерките ще влезе в сила от 2015 г., обясни земеделският министър. "Започнахме нова обща селскостопанска политика за следващия програмен период. Новият финансов пакет се очаква да бъде 13% от общата финансова рамка, докато досега са отделяни едва 3,5% за животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство." Това е предложение на съвета на земеделските министри в ЕС, не е утвърдено от европейския парламент. 

От 4 до 4,6 млн. тона зърно ще произведе БГ през 2013 г. по прогноза, което се очаква да е най-богатия добив от 10 години насам. Министърът предлага да се направят обединения от зърнопроизводители за по-изгоден общ износ на зърно. За момента не се предвижда построяването на нов терминал за износ на зърно. Въпреки добрата реколта, Греков не очаква спад на цената на зърното, нито на хляба. Няма да има и поскъпване, ако реколтата съвпадне с прогнозите.

Относно предлаганите от него референтни цени за зеленчуците, министърът призна, че не можем да сложим такси на стоката, която влиза от Европейския съюз. Проблемът е в контрола при вноса, при финансовите документи на границите, обясни той. "Нашите земеделски производители не са конкурентноспособни. Трябва да спрем да си продаваме стоката на улицата, където се подбиват цените. Само на зеленчуковата борса, където всеки ще си плаща данъка. Трябва им силна браншова организация, каза министър Греков.

"В България производители изхвърлят плодове и зеленчуци, защото не могат да ги продадат. В министерството няма дирекция, няма група, която да анализира и прогнозира пазара, както и да съветва браншовите организации на производителите за търсенето и така те да бъдат по-успешни", предложи той.

"България има голям потенциал за развитието на биологично производство. За съжаление не са усвоени достатъчно срествата от предишния период. Кандидатстват малко и неподготвени земеделци и не могат да се възползват от фондовете", каза Димитър Греков. 

Хората в дирекциите и службите трябва да си гледат работата спокойно, без значение кой е министър, заяви Греков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай