Градим система за киберсигурност с помощ от САЩ

Градим система за киберсигурност с помощ от САЩ | StandartNews.com

София. Американската агенция за борба с наркотиците ДЕА ще подкрепи България в изграждането на цялостна система за киберсигурност. Това стана ясно след среща на вицепремиера Цветлин Йовчев с Алехандро Майоркас – заместник секретар на Департамента на САЩ, директора на „Сикрет Сървис" Джулия Пиърсън, както и други ръководни представители, съобщиха от МВР.

Както по-рано "Стандарт" съобщи това ще бъде част от съставянето на съвместни екипи между ДЕА и българските им колеги.

Освен киберсигурност ще се работи и за засилване на граничната сигурност.

В сферата на киберсигурността българската страна е представила вижданията за изграждане на цялостна система за киберсигурност, защитата на държавните системи и обектите от критичната инфраструктура на страната, както и създаване на условия за взаимодействие между различните елементи на тази система.

Обърнато е специално внимание на големия опит на американското правителство в развиването на публично-частното партньорство в сферата на киберсигурността. В този смисъл Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ, посредством Сикрет Сървис и самостоятелната Дирекция за киберсигурност и комуникации, са изразили готовност да окажат подкрепа на страната ни в изграждането на подобна система.

За оказване на помощ при изработването на подобен модел директорът на Сикрет Сървис се е ангажирал да съдейства за създаването на нарочна работна група, която да обедини експертните възможности на американската правоохранителна общност и на американски академични среди.

По отношение на граничната сигурност е заявено, че отличните отношения и реалните двустранни проекти отдавна не са новина за двете държави. В момента МВР работи по няколко различни гранични проекта с Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, като се акцентира на дейностите свързани с контрол и намаляване на имиграционния натиск, както и на мониторинг на лица, евентуално съпричастни към терористична дейност в Близкия Изток (т.нар. „чуждестранни бойци", участващи в конфликта в Сирия).

Договорена е взаимна размяна на експерти в тази област.

В хода на разговорите е обсъдена и ситуацията в Украйна. От името на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ Алехандро Майоркас е изразил висока оценка за позицията на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай