Готви ли се нова коалиция? Говори Румен Христов

Лидерът на СДС не вярва емоциите да се потушат след изборите на 2 април

Готви ли се нова коалиция? Говори Румен Христов | StandartNews.com

"Не се готви коалиция ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Нашата цел е да направим пълна мобилизация и да получим много добър резултат. Сигурен съм, че ще бъде по-добър от сегашния. Очакванията са, че досегашните втори ще си понижат резултата. Безспорно управлението ще бъде коалиционно. На този етап коалиция с БСП изглежда невъзможна, отдавна имаме много сериозни различия", заяви лидерът на СДС Румен Христов пред Bulgaria ON AIR. 

Той се съгласи с Бойко Борисов, че трябва да има диалог между партиите и да се видят приоритетните теми. По думите му диалогът след изборите е важен, но това не означава коалиция.

"Скептичен съм по отношение на определението експертен/програмен кабинет. Всеки кабинет е политически. Може да няма ярко изявени политически фигури, но зад тях ще има политически формации, които носят отговорността в парламента. БСП се опитва да защитава експертно своите политики. Атаките към тях не са личностни, ние спорим за политиките, които са важни за България", каза още Христов.

Лидерът на СДС не вярва емоциите да се потушат след изборите на 2 април, но е на мнение, че може да се постигне хоризонт на управление, което да гарантира приемането на законите, свързани с ПВУ, съдебната реформа и бюджета. Перспективата пред служебно правителство не е с дълъг хоризонт, отбеляза гостът.

"Има силно разделение в парламента. Явно в обществото няма изкристализирана идея на кого да гласува доверие, който да бъде водач и да лидира процесите", отбеляза Христов.

Депутатът от ГЕРБ-СДС се обяви за промяна на Конституцията, но смята, че България не е узряла за президентска република. Промяната на модела става с 2/3 от членовете на Велико народно събрание. Ние не можем да постигнем мнозинство от 121 в обикновен парламент. Няма как това да се случи, убеден е Христов.

Той подчерта, че Еврозоната е много важна за българската икономика и гражданите. 

"Забавихме се, изпуснахме възможността. Много се съмнявам, че при тази висока инфлация бихме могли да покрием критериите и на 1 януари 2024 г. да станем член. Очаквам до голяма степен решението да бъде политическо. Не бяхме напълно готови и за ЕС, накрая имаше политическо решение, което ни стимулира да влезем в този съюз", заяви Румен Христов. 

Той е на позицията, че е по-добре да си запазим ядрените мощности, дори ако трябва да загубим част от парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Да, това са мощности от миналото, но те в момента нямат алтернатива и трябва да работят", завърши Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай