Гост на Местан с мерак за български земи (ОБЗОР)

Гост на Местан с мерак за български земи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лидерът на ДОСТ най-много с два мандата

Където се говори турски език, там е нашата родина Турция. Скандалното изказване прозвуча при учредяване на ДОСТ. Негов автор бе депутатът от Меджлиса Едип Семих Ялчън, зам.-председател на Партията на националното действие.

Изхождайки от тази доктрина, занапред ДОСТ щяла да оформя двустранните отношения между Турция и България, допълни той. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти, а в ръкоплясканията се включи и турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Сред внушителната група гости от Турция бе и зам.-председателката на управляващата Партия на справедливостта и развитие Фатма Саянкая. Тя подчерта, че приветства учредителите "от името на президента Ердоган, премиера Давутоглу и родината". Сподели, че Анкара наблюдавала от дълго време борбата на Лютви Местан за правата на малцинствата и го поздравява за направеното за "гражданите от турски произход".

1103 делегати от цялата страна официално учредиха новата партия ДОСТ в зала 3 на НДК и единодушно избраха за лидер Лютви Местан. Преди това той изнесе 50-минутно слово, в което обяви, че новата формация ще е "либерална, пронатовска, проевропейска, патриотична и антиолигархична". Целта й е влизане през парадния вход в управлението чрез десноцентристка коалиция - нещо, което не успял да постигне за 3 години начело на ДПС. Според него, за да се освободят партиите от зависимост, е необходимо да бъде свикано Велико Народно събрание. В речта си той отново заложи на антируска риторика, нарече Москва "агресор" и настоя ЕС да се разшири "по посока на страни, чиито граждани са с различна етническа и религиозна идентичност, за постигане на съвременна, мултикултурна и европейска идентичност", защото ЕС не може да е "затворен християнски клуб".

Специален гост на форума бе трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу. Щангистът няма да членува в ДОСТ, защото е турски гражданин, но дошъл да даде морална подкрепа за съгражданина си Местан, каза той в отговор на въпрос на "Стандарт".

Уставът на ДОСТ предвижда лидерът на партията и председателите на областните организации да могат да заемат тези постове само два мандата. Освен членове към партията могат да се присъединяват симпатизанти и дискусионни клубове.

Казак: И там има крайни националисти

Изказването на Семих Ялчън от Партията на националното действие не изразява официалната турска позиция. Така съпредседателят на ДПС Четин Казак коментира скандалната реплика от учредителната конференция на ДОСТ, че там, където се говори турски, е Турция. И там, както и у нас, има националистически формации с по-крайно говорене, напомни той.
"От самото й име личи, че тази партия изповядва по-крайни националистически виждания. Това не бива да бъде възприемано като представително за официалната турска позиция", отбеляза Четин Казак.

Според него по-важното е да се види дали наистина целите на новата партия ДОСТ отговорят на националните интереси и дали същността на тази партия отговаря на декларациите, с които тя се учреди.

ВМРО зове съда да не ги регистрира

ВМРО призова българския съд да не регистрира новоучредената формация ДОСТ. В специална позиция войводите призовават съда "да не позволява появата на поредния троянски кон в България - политически субект, който ще отстоява чужди интереси".

"ДОСТ на Местан води България към босненски или македонски сценарий на религиозно и етнически разделено общество. Партията му не е евроатлантическа, а протурска", твърдят хората на Красимир Каракачанов. Те напомнят, че Партията на националното действие на скандалния Семих Ялчън е "тясно свързана със Сивите вълци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай