Горещ коментар на експерт за повишението на цената на газа

Според него няма опасност от спирането на газа за Гърция

Горещ коментар на експерт за повишението на цената на газа | StandartNews.com

"Парното ще се повиши с не повече от 20 процета през новия отоплителен сезон", каза в ефира за БНР Иван Хиновски. По думите му има солидарност сред европейските държави за енергийната криза в Европа. "За нас пестенето на тези 15 процента е по-лесно достижимо, отколкото за Германия например", каза той. 

Хиновски коментира решението на служебния кабинет за отпускането на заем на "Булгаргаз", като каза, че вижда смисъл в зема за стабилизиране на компанията. По отношение на газохранилището в Чирен той каза, че част от влизащата в страната газ влиза в хранилището. Според него до есента ще се стигне до 60-70% напълване на Чиренското газохранилище. 

"В България недостиг на газ няма и няма да има", каза Хиновски. Според него големият проблем е на каква цена ще се получава газът, а не дали ще има. "Има оферти от алтернативни търговци, които предлагат много по-изгодно доставки на природен газ. Това трябва да стане публично и прозрачно", каза още той. Според Хиновски страната ни трябва да води преговори с "Газпром". 

Иван Хиновски каза още, че според него няма опасност от спирането на газа за Гърция, защото минава през "Турски поток". По думите му не бива политиците да политизират темата с газа, но да я оставят за търговците, както например е в Австрия. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай