Горанов предлага нов вариант за актуализация на бюджета

Горанов предлага нов вариант за актуализация на бюджета | StandartNews.com

София. Министърът на финансите Владислав Горанов организира утре среща с представители на социалните партньори, за да бъде обсъден нов вариант за актуализация на бюджета, тъй като внесеният от служебния кабинет проект ще бъде оттеглен и ще се работи по нов, предаде БНР. На базата на извършения анализ от новото правителство, сумата за необходимия допълнителен ресурс за финансиране на недостиг в бюджетните системи с най-големи проблеми, е намален с над 50 милиона лева спрямо плановете на служебния кабинет.

Предвижда се надграждане на актуализацията в две насоки - фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ.

Така законопроектът цели да се свие прогнозираният дефицит. Очаква се неизпълнение на приходите по държавния бюджет на стойност 1 610 800 хиляди лева, което е 1,3% от прогнозирания брутен вътрешен продукт /БВП/. Признава се съществуването на натиск при разходите в някои бюджетни системи, което изисква и осигуряването на допълнителен ресурс, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината.

Горанов определя проблема с недостига в МВР като най-сериозен. Анализът на сектора сочи, че не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващия се недостиг. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 милиона лева за разходи за персонал.

Към момента недостигът при финансирането на социални плащания по бюджета на социалното министерство възлиза на 50 милиона лева, от които 36 милиона лева за помощи за домакинствата, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане.

Изчисленията показват, че за здравното министерство трябват 24 милиона лева, за регионалното над 16 милиона лева, също толкова и в земеделското ведомство. По бюджета на ВСС липсват 10 милиона лева, а в правосъдното министерство още 5 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай