Горанов: Нов шеф на БНБ и дефицит под 3%

Горанов: Нов шеф на БНБ и дефицит под 3% | StandartNews.com

Ваньо Танов ще се справи в митниците, смята финансовият министър

България се нуждае от нов централен банкер, който да възстанови доверието в банковата система след кризата с КТБ. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

Той призна, че е казал това в лицето на гуверньора Иван Искров. "Допуснаха грешка, която обществото не може да остави просто така. Надзорните функции на БНБ се провалиха", коментира финансовият министър. И обясни, че се е виждал с шефа на БНБ. "Това е естествено, аз съм финансов министър, той е управител на БНБ. Това са два скачени съда", заяви Горанов. Той увери, че е спокоен за банките у нас и КТБ е изолиран случай. Финансист номер 1 подчерта, че сред неговите първи приоритети е актуализацията на бюджета, която да даде възможност в началото на декември да започне изплащането на гарантираните влогове.

Финансовият министър похвали Ваньо Танов като шеф на митниците. "Смятам, че би могъл да се справи в тази ситуация. По време на предишния мандат работихме нелошо с него", каза той. "Вероятно комуникационните му способности за пред публика не са най-голямата му сила, но той не е назначен за това там. Той е назначен, за да събира приходи от акцизи и да се бори с контрабандата", коментира още Горанов за Танов. Финансовият министър съобщи, че ще се направи усилие да влезем в 3-процентния дефицит, записан в Договора за функциониране на Европейския съюз. "Това означава, че ще се стремим да харчим толкова, колкото изкарваме, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото", каза той. Горанов си припомни за отношенията с бившия финансов министър Симеон Дянков. "Не съм имал проблеми с Дянков. Имахме си ясно очертани приоритети, субординация", обясни финансист номер 1. И допълни: "Аз не мога да бъда Брад Пит с очила, нито без очила, но според мен финансовият министър трябва да бъде малко по-обран в говореното".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай