Вторник,

Горанов: Данък вредни храни е под въпрос

От: Администратор -
A
A
A

Данъкът за вредни храни е под въпрос. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. И изтъкна, че е скептичен по повод неговото въвеждане от 2016 г.

Данъкът ще доведе до контрабнда на стоки от държави, където не се облагат по този начин, обясни той и добави, че идеята е да се намалят вредните храни, а не да има повече постъпления в бюджета чрез данъка.

Целта на данък „уикенд" не са телефони и таблети, а големите активи на фирмите, които се ползват лично. И нека кажа така - няма данък „уикенд". Нека говорим за системата за ДДС и възстановяване на справедливостта, коментира още финансовият министър.

„Става въпрос за следното: като физическо лице плащаме ДДС от 20% върху всяка стока, която купуваме. Фирмите, регистрирани по ДДС, пък тези 20% им се приспадат. Къде се нарушават правилата. Вижда се, че фирмите декларират коли, къщи, яхти за служебно ползване, а в същото време се ползват за лични нужди. Така се ощетява фиска, просто се краде ДДС. Ясно искам да кажа, че целта на промените не са как се ползват служебните телефони и таблети и дали се насят вкъщи, а големите активи на фирмите, които се ползват за лични нужди. В полите н Витоша има много имоти, които са фирмени, а в тях се живее. Има много собственици на фирми, които са направили така, че целият им личен живот да минава през фирмата. Това не е редно и нашата цел е да го спрем", каза Горанов.

В бюджета се очакват да влязат около 100 млн. лева приходи чрез промяната, категоричен бе той.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички