Горанов проговори: Уважавал американците, но не били прави

Бившият финансов министър разкри, че прокуратурата го е разпитвала над 10 пъти и се движат паралелни производства по темата от 2019 г. насам 

Горанов проговори: Уважавал американците, но не били прави | StandartNews.com

Член съм на ГЕРБ. Не съм в органите, но съм член на ГЕРБ. Това заяви Владислав Горанов пред bTV за първи път след като стана ясно, че е санкциониран по закона "Магнитски".

"Имаше интерпретации. Това, че е лесно да се използва една много сериозна щета, като тази оценка към член на партията е щета по партията. Аз повече от две години не съм в ръководни органи на тази партия. Това, че оставам в нея и имам приятели там, дано не е проблем и за тях", обясни той.  

"Оценката на американското правителство е притеснителна. Аз изключително много уважавам американския начин на живот и винаги съм работил за стратегическото ни партньорство. Твърдят неточни факти за определен период от време.

Няма как да се гордея от това, че една комисия, която е под шапката на Финансово министерство, в нея са допускани незаконни дейности за некратко време. Този период не включва моето министерстване, а и други министри преди това. Аз осъзнах, че системата е запушена и обрасла и стигнахме до това решение", каза Горанов. 

Той посочи, че основният упрек е, че е изменял законодателството благоприятно, е фактологически неверен.

"Ако някой има интерес, това е една справка за законите за хазарта, които не включват ГЕРБ. Това е тема, която се развива в години и може да се установи. Дали това е знак към бившо знаково лице към някоя партия и как е избран моментът, не знам.

Четейки мотивите, аз не мога да ги припозная, защото са неверни. Представяте ли си, че съм подкупвал свои служители? Аз мога да им наредя. Това не работи така. Темата с провала в хазарта е болезнена тема. Той стартира началото на 2014 година, когато не се прочита правилно закона", допълни Горанов. 

Цветанка Ризова припомни на бившият финансов министър от ГЕРБ, че Васил Божков твърди, че има милиони изтеглени в кеш. 

"Аз знам моята истина и не е в полза на доброжелатели от българска страна, които са сигнализирали в САЩ. Информацията в прессъобщението на американското правителство е неточна", отсече Горанов. 

"Когато коментирахме, че е време да изляза от правителството (Борисов) ми каза, че се е натрупало напрежение заради темата с хазарта и връзките ми с ДПС. Благодарих му, че ми даде шанс да затворя някои важни неща.

Не очаквайте от мен да кажа каквато и да е било срещу системните партии безпринципна критика. Дори да приемем, че съм член на ДПС, искам да чуя упрека като финансов министър, освен това с хазарта, което съм признал като провал, защо възложих финансова инспекция през 2019 година? Няма житейска логика да се самопрострелваш, ако знаеш какво се излезе", каза той. 

Горанов разкри, че прокуратурата го е разпитвала над 10 пъти и се движат паралелни производства по темата от 2019 г. насам. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай