Гоним депутати от компютъра

Гоним депутати от компютъра | StandartNews.com

София. Онлайн вот, който да потвърди поста на депутатите, предлагат от гражданско движение “Модерна България”. След една година в Парламента, народните представители задължително минават през гласуване на определен за целта сайт.

Всеки кандидат за депутат подписва предварително оставката си, в която пише, че ако не събере подкрепа, съответна на половината от броя на гласовете, с които е избран, той ще я депозира. И това ще се повтаря всяка година. За момента възможността за онлайн-отзоваване ще бъде само за депутатите от листите на “Модерна България”.

Идеята им е, чрез референдум и промяна в Конституцията, всеки един народен представител, кмет или общински съветник да може да бъде отзоваван. За да стане това, повече от 5% от избирателите в даден район трябва да се подпишат, че искат избраният от тях представител да бъде уволнен. Основания за искане на вот са напускане на листата, с която е бил избран, внасяне на обвинителен акт в съда, конфликт на интереси или системно неучастие в работата на парламента. В този случай, политиците трябва да съберат 3/4-и положителен вот.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай