Голям пробив по мигрантския натиск! Говори вътрешният министър

Той и министърът на отбраната ще инспектират границата с Турция

Голям пробив по мигрантския натиск! Говори вътрешният министър | StandartNews.com

Прилаганите мерки дават резултат и мигрантският натиск малко по малко намалява, заяви на брифинг в Елхово служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде бТВ.

Цяла седмица се работи интензивно с каналджиите. По отношение на тях сме обявили война. С цялата сила на полицията събрахме информация от всички служби, имащи отношение към този въпрос. Направихме списък с лицата, занимаващи се с тази дейност и цяла седмица се работи активно с тях. Вече дори изтичат обратни информации, че това ги е респектирало и силно е затруднило дейността им, обясни Демерджиев.

Малко по-късно днес се очаква той и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов да инспектират границата с Турция.

Иван Демерджиев каза, че мигрантския натиск е бил около 1000 души, върнати на ден, а за изминалото денонощие те са малко над 500.

"Военните се включиха като се създадоха допълнителни патрули, подсилиха се силите в „Гранична полиция“, координират се взаимно и работят заедно екипите на „Гранична полиция“ и военните под координацията и ръководството на „Гранична полиция“. Обсъдихме и предприехме мерки по правене на пътищата в района, тъй като това дава мобилност на екипите и възможност да работят", заяви още служебният вътрешен министър.

Осигурихме и ще продължим да осигуряваме допълнителна техника, включително дронове. Засилихме контакта с турска страна и днес в 14 часа предстои среща между зам.-министъра на вътрешните работи на България и Турция. Изключително много разчитаме помощта от турска страна да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозни.

Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, тъй като там се събират огромно количество мигранти и когато се събират на големи групи затрудняват работата на нашите гранични полицаи и силите на Министерството на отбраната.

Преодоляването на оградата с Турция става за минути със стълби и най-често това правят миграните. Не си представяйте, че те минават през определени дупки в защитното съоръжение. Той добави, че тези стълби се поставят най-често на стволове на дървета и за две минути успяват да преодолеят заграждението.

Текат вътрешни проверки. Имаме няколко случая, по които „Вътрешна сигурност“ работи особено активно. Събрали сме всички данни и от ДАНС, и от всички служби за случаи, за които имаме съмнения, че са замесени наши полицаи. Работим по тези случаи. Ще има рокади, ще има лица, по отношение на които ще се предприемат и наказателни производства. По думите му става въпрос за служители на МВР в регионалните дирекции на „Гранична полиция“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай