Гнусно занимание в МВР. Демерджиев хваща метлата

Вътрешният министър обясни защо е уволнил зам.-шефа на Гранична полиция

Гнусно занимание в МВР. Демерджиев хваща метлата | StandartNews.com

Гнусно занимание в МВР разкри вътрешният министър Иван Демерджив и обяви, че ще го пресече на секундата.

За съжаление има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата. Ние работим с тези данни не от вчера. От две седмици работим по сигнали и в някои от случаите сме напреднали значително. Това е едно гнусно занимание, водещо до такива трагедии, каза гневно Демерджиев в интервю за бТВ. Още в деня на трагедията с двамата полицаи от Бургас, които загинаха, за да спрат автобус с 47 мигранти, МВР-шефът се закани, че до дни ще пресече порочните практики във ведомството му.

С постъпването ми в длъжност като министър и посещението ми на границата бях заблуден. Тогава в доклад ми се каза, че ситуацията е тежка, но те я държат под контрол. Възложих на зам. директора на гранична полиция Деян Моллов, който вчера си подаде оставката, да впусне силите си изцяло в опасване на сухопътната граница и да спре мигрантския поток. Освободих го от всякакви други функции и той пое този ангажимент. Вчера имахме разговор и смятам, че и той отчита, че не е могъл да се справи, категоричен бе министър Демерджиев.

"Знаем всичко необходимо за разследването на инцидента. Още сутринта рано са започнали действия по разследване. Трябваше да бъдат установени и задържани две лица, като останалите са задържани на място. Всички до момента са задържани", коментира Иван Демерджиев.

"Специално за този автобус няма данни да му е осигуряван чадър от полицаи. Предполагам, че е подбирано трасето. Ние няма как да наситим всяка улица и път с полицейски сили. Пътниците в автобуса са си стояли там, където стоят обикновено пътниците. Не са били в багажното отделение.”, каза МВР-шефът.

„Този превоз се осъществява през нощта и съответно още първия контролен пункт подава стоп палка и отбива автобуса, но той продължава. Качват се полицаите от гранична полиция и потеглят с техен автомобил след автобуса и подават сигнал на колегите по трасето.

В този автобус пътуват 47 лица, сред които има жени и деца. Полицаите са видели това и до голяма степен е ограничило възможностите им автобусът да бъде спрян безопасно. Много често традиционните методи като шипове и подобни могат да доведат до тежка катастрофа и много загинали в автобуса. За да предпазят живота на пътните полицаите са рискували и за голямо съжаление са загубили своя собствен живот", допълни той.

"Философията за охрана на границата ни е сбъркана. Тя залага на жива сила. Част от причините да се стигне до това е, че част от граничното съоръжение не е достатъчно надеждно още при самото изграждане. Това гранично съоръжение се преодолява със стълба за 2 мин. В момента хиляди полицейски служители попълват този дефицит и денонощно се опитват да спрат мигрантите. А с всеки изминал ден потокът от бежанци се усилва.”, каза още Демерджиев.

Вчера той е разговарял с вътрешния министър на Турция. Ситуацията там също не била никак добра. Търсим взаимодействие. Договорихме среща на ниво заместник-министри и директори на дирекции, за да се координират действия по овладяване на този натиск, каза министърът.

Мигрантските потоци от Сирия се засилват и създават сериозни проблеми. Всеки ден се прибавят още хора към тези 4-5 милиона, за които вече знаем в Турция. От тях поемат към България и Гърция, обясни Демерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай